Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Endelig fungerer gratisleksikon

Det velrenommerte kjempeleksikonet Encyclpædia Britannica har endelig lykkes i sin internettsatsing. ITavisen har vært innom og kikket.

Encyclopaedia Britannica

Det har bare vært trøbbel for Encyclopædia Britannica (EB). Siden selskapet bekjentgjorde at leksikonet skulle legges gratis ut på nettet (www.britannica.com)ble trafikken så stor at serverne brøt sammen. De første ble lovet tilgang fra mandag 1. november og så skulle flere og flere slippes til etter hvert som kapasiteten ble utvidet.

USA er det største markedet for EB i denne omgang, det er muligens en av årsakene til at ITavisen først har kommet inn nå, etter å ha sjekker flere ganger per uke siden begynnelsen av måneden.

Verdt ventetiden?
Det kan imidlertid vise seg å ha vært verdt ventetiden. EB gir brukeren tre tjenester i en: Leksikonservice med et utall oppslagsord og artikler, nyhetstjeneste med hjelp fra Washington Post, og engelskspråklig ordbok ved hjelp av Merriam-Webster Colegiate Dictionary. Nyhetstjenesten er dessuten utvidet med featureartikler fra 70 ledende magasiner fra hele verden.

Søker man på et hvilket som helst ord, navn eller begrep får man opp en mengde artikler som behandler temaet. Det legges også inn linker til artikler som kan assosieres til problematikken på en eller annen måte. For eksempel brukte vi stikkordet ”Berlin-muren”. Her fikk vi en rekke opplysninger samt forslag til assosiasjoner som ”Den kalde krigen”.

Internettlinker
I tillegg får brukeren forslag på de beste websidene på Internett (EB har lagt inn 125.000 av dem) som drøfter temaet man er ute etter. Dessuten finnes adresser til magasiner og tidsskrifter som gjør det samme, og bøker som kan utvide kunnskapen foreslås også. Disse kan kjøpes direkte fra Barnes and Noble nettbokhandel (www.barnesandnoble.com). Ellers har EB sin egen nettbutikk med et assortert utvalg.

EB ser også ut til å bestrebe seg også på å skaffe referanser som ligger utenfor den anglo-amerikanske kulturkretsen.