Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bredbånd til hele Sverige

Svenska Kraftnäts generaldirektør Jan Magnusson overleverte mandag forslaget til en rask utbygging av bredbånd i Sverige, som selskapet fikk i oppdrag å utrede av regjeringen.

Dette er en hastesak i Sverige. Oppdraget ble gitt Svenska Krafnät den 14 oktober, og mandag ble utredningen overlevert næringsminister Björn Rosengren.

Utredningen til det svenske el-selskapet viser at det er mulig å bygge et nasjonalt kommunikasjonsnett av optofiber som kan innstalleres i det eksisterende kraftledningsnettet. Dette vil ifølge Svenska Kraftnët koste den svenske staten to milliarder kroner og ta fem år å bygge ut.

Statlig ryggrad
Med det selskapet kaller moderate tilleggsinvesteringer kan nettets kapasitet økes ytterligere.

Nettet er ment å danne ryggraden hvor mindre el-leverandører siden tar over og drar fiberkabler langs sine lavspenningsledninger ut til kommunene. Tanken er at private aktører skal ta over og konkurrere om tilkoblingen den siste biten inn til brukeren.

Utålmodig Rosengren
– Den løsningen som Svenska Kraftnät foreslår er elegant, rask og veldig billig sammenlignet med de mer eller mindre fantasifulle forslag til bredbåndsutbygging som har vært inne i debatten, sier Rosengren til ITavisen.

Men næringsministeren er utålmodig:

– Vi ønsker å ha bredbånd i hele Sverige raskest mulig, sier han.

På nyåret
Rosengren antyder at to-tre år vil være en mer ønskelig utbyggingstid, og skal nå se nøyere på forslaget som han mener er av stor regionalpolitisk interesse, for å se på hvilke deler som eventuelt skal innlemmes i regjeringens IT-proposisjon på nyåret.

Stikkord: Mobil