Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– IT-selskapene møter veggen

KOMMENTAR: – IT-selskapene møter veggen, slår Finansavisen opp over forsiden mandag. For et par uker siden hadde de et liknende katastrofeoppslag. Realitetene er en helt annen.

Joramo, Arne(lurer?)

Bransjen har en overskuddsvekst på 52 prosent de ni første månedene og en omsetningsvekst på nesten 4 milliarder kroner. Hos Finansavisens konkurrent, Dagens Næringsliv, har analytikerne en favorittliste. 6 av de 11 fremste kjøpsanbefalingene er IT-selskaper.

Det blir ofte riv ruskende feil når nærsynte tallmagikere i finanspressen analyserer IT-bransjen. For det første trekker de nesten alle sine konklusjoner utelukkende på grunnlag av noen få børsnoterte selskap. For det andre velger de seg resultater til overskriften og utelater behendig andre resultater.

Børssyn=trangsyn
De ser suverent bort fra at størstedelen av IT-selskapene som opererer i Norge ikke er notert på Oslo børs.

Telaris (Telianor) er landets suverent største IT-selskap. De store teleleverandørene Alcatel, Ericsson og Siemens er ikke på listen. De amerikanske dataleverandørene som IBM, HP og mange andre er der selvsagt heller ikke. De fleste konsulentselskapene er der ikke. Getronics er der ikke.

Det er med andre ord bare en liten del av IT-bransjen som gjenspeiles på Oslo børs. Det er som regel denne delen finanspressen i 9 av 10 oppslag vurderer hele IT-bransjens utvikling på grunnlag av.

Det MÅ føre til feilaktige konklusjoner der en hel bransje møter dommedagsprofetier på grunnlag av noen få selskapers utvikling. Og når så analysen av de få utvalgte børseselskapene også er høyst tilfeldig, blir det ekstra ille.

Verre enn verst
Finansavisen bygger sin analyse på en «overraskende resultatnedgang på 20 prosent i tredje kvartal i år». Tallene viser en resultatnedgang på 47,7 millioner kroner, sammenliknet med 3. kvartal i fjor. Dette er samlede tall for 26 av de noterte selskapene på Oslo Børs som er grunnlaget for denne analysen.

Og da har vel Finansavisen rett i at det gikk bra i første halvår, men «IT-bransjen møtte veggen» i tredje kvartal. Det har de ikke. Ser vi nærmere på tallene er det to selskaper som samlet har en resultatforverring på 116,7 millioner kroner – Enitel og Agresso. Sistnevnte er i vansker mens Enitel er i en oppbyggingsfase.

16 av de 26 selskapene har resultatvekst. De fleste gjør det bedre. Noen få har problemer. Og det er faktisk meget bra – når 2000-problematikken hensynstas. Dessuten er to store vekstselskaper utelatt.

To store kan endre trenden
Høyst sannsynlig vil NetComs resultat vise en vekst på mer enn 48 millioner kroner og dermed snu hele trenden på lista til Finansavisen. Men deres resultat er ennå ikke framlagt.

Verre er det at man utelater børsnoterte Nera som har lagt fram sine resultater og som har et overskudd på 45,8 millioner kroner – en dobling fra i fjor. Dersom vi putter Nera og NetCom på lista (om ei uke kommer NetCom) vil vi temmelig sikkert få en klar resultatvekst i 3. kvartal.

”Alltid” feil
Nå blir det kanskje ikke så mye bedre når to selskaper kan snu hele lista, men det blir heller ikke mindre riktig å skrive: Klar resultatvekst i IT-bransjen. Fra dommedag til himmelrike på 14 dager for den samme bransjen med andre ord.

Poenget er at summariske trendanalyser av denne typen nesten alltid blir feil. Spesielt så lenge utviklingen hos de 3-4 største børsnoterte selskapene fullstendig vil avgjøre resultat- og omsetningsutvikling.

Favoritter
Men analytikerne hadde forventet et bedre tredje kvartal. Kanskje det, men da er det sannelig merkelig at meklerne fortsatt gir sine fremste kjøpsanbefalinger til IT-selskaper.

På favorittlisten i Dagens Næringsliv samme dag finner vi Visma (1), SPCS-Gruppen (2), Tandberg (2), Merkantildata (6), Ask Proxima (8), Tandberg Television (11) og går vi lengre ned på listen finner vi også Nera og NetCom på «hold»-lista.

Himmel eller helvete
Nå kan nok med rette vi i IT-fagpressen beskyldes for å være for lettkjøpte ofre for velplasserte vekstprofetier fra IT-selskapenes markedsførere. Slik sett roper jeg kanskje fra et glasshus.

Men vi har iallfall ikke sendt IT-bransjen verken til helvete eller himmelen på grunnlag av to selskapers resultater og utelatt andre som kunne snu trenden fullstendig.

Og vi prøver å ta hensyn til at brorparten av IT-virksomheten i Norge ikke er notert på Oslo børs. Tre dusin selskaper kan aldri gi trenden for tre kvart tusen selskaper.