Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bredbånd på strømnettet

SILICON VALLEY: Snart kan du få et nettverk hjemme som gir ethernett-hastighet i alle rom – uten å legge en eneste kabel. Strømnettet benyttes i stedet.

strømnett.gif

– Den eneste kablingen til alle rom i et hus, er strømnettet. Hva er vel mer naturlig da enn å benytte strømnettet til å overføre data og telefoni, spør markedsdirektør Guy Standing i Phonex.

Hjemmenett og bedriftsnett
Selskapet har i en årrekke levert ulike løsninger for å sende data over strømnettet. På nyåret kommer de med en versjon av sin datanettløsning som gir 11 megabit i sekundet i full duplex (begge retninger) til alle uttak i huset.

Dette er en løsning som passer til hjemmenettverk, men kan helt klart være et utmerket produkt for små bedrifter, særlig i hus der det ikke er enkelt å trekke nye kabler.

Forbrukermarkedet
Prisen vil avgjøre hva produktet skal konkurrere med, men noen pris hadde ikke Phonex satt da vi traff dem i Silicon Valley nylig. Produktet vil bli presentert for Europa på Cebit-messen. Det som er klart er at produktet skal prises og markedsføres mot hjemmemarkedet, noe som må bety akseptable priser.

– Om du benytter telefonlinjer, kabeltv-anlegget, satellitt eller fiber for å få kontakt med omverdenen inn til huset, er det alltid et problem med distribusjonen inne. Det er der vi kommer inn med vår løsning. Du fører tilgangen utenfra til en liten basestasjon som er tilkoblet strømnettet. Deretter kan du benytte en liten boks som du setter inn i hvilket som helst strømuttak og koble PC-ens ethernett-utgang til denne, og du er på nett, sier Standing.

Naboen
I og med at løsningen benytter strømnettet, er det teoretisk mulig for naboen å koble seg til nettet også, men dette kontrolleres ved at det benyttes en av 65.000 koder for hvert nettverk. Noen konkrete tall på rekkevidden kunne ikke Phonex gi, det avhenger av mange faktorer.

– I 2,5 millioner installasjoner har ikke sikkerhet mot uønsket misbruk vært noe problem, sier Standing, som understreker at alle forsiktighetsregler som gjelder for vanlig nettverksjobbing også gjelder i ”hans” nett.

Foreløpig er det oppnådd godkjennelse av produktet i Italia og Storbritannia, men det er søknader inne hos teletilsynene i de fleste europeiske land.

Tele-strøm
Det er imidlertid ikke bare datanettverk Phonex har å by på. Også telefoni er det en løsning for. Det foregår på omtrent samme måte.

Du kobler telefonlinja inn i huset til en liten basestasjon som står på strømnettet, og kan ved hjelp av en boks med teleuttak koble deg til strømnettet og snakke i telefon overalt der det er et strømuttak.

Dette gjør det fleksibelt å eksempelvis flytte faks eller modem/kontor rundt i huset.