Hopp til navigasjon Hopp til innhold

200 GB i dag = 1,6 TB om tre år

Vokser datamengdene deg over hodet? Sliter ansatte og kunder med lang aksesstid? Løsningen er kanskje nettverkstilknyttet lagring. Det er enkelt å ta i bruk, og rimeligere enn alternativet.

Network Appliance har en enkel løsning på lagringsproblemene: Skill dataene fra applikasjonen og legg dem i en egen datalagringsboks – en NetApp Filer. Den håndterer flere Unix- og NT-servere samtidig, er lett å sette opp, enkel å administrere og meget driftsstabil.

Vokser raskt
Det amerikanske firmaet Network Appliance ble startet i 1992 for å utvikle lagringsmetoder som holdt tritt med økende prosessorkraft og nettverkskapasitet.

Etter børsintroduksjonen i 1995, har selskapet vokst med over 75 prosent i året. Tidsskriftet Fortune rangerte nylig Network Appliance som det fjerde raskest voksende selskapet i USA. I fjor omsatte selskapet for 2,3 milliarder kroner. I år venter de å nå 4,7 milliarder.

Best i markedet?
Her hjemme er det ProAct Systems AS som leverer NetApp-produktene:

– Vi vokser sterkt i hele Norden, fordi Network Appliance er den beste løsningen på markedet, sier adm. direktør Omar A. Lien.

NAS eller SAN?
NAS konkurrerer med SAN (Storage Area Network eller lagringsnettverk), en noe mer komplisert teknologi der børskometen EMC er markedsleder, fulgt av IBM, StorageTek, Sun, Hitachi Data Systems/HP og Compaq.

Både NAS og SAN håndterer NT og Unix, skiller data og applikasjoner, sender dataene via et lagringsnett til en sentral datalagringsenhet, frigjør kapasitet i applikasjonsserveren, og bidrar til raskere lagring og dataaksess.

Både NAS og SAN gjør lagringsenhetene tilgjengelige for applikasjonsserverne i netttverket. Men mens NAS har alle filsystemene på lagringsenheten, må hver applikasjonsserver i SAN ha disker i bakkant som ikke kan deles mellom forskjellige plattformer.

Hva koster det?
SAN bygger på grensesnittet Fibre Channel og andre komponenter som foreløpig ikke er ferdigdefinert.

– SAN er altså forbundet med en viss usikkerhet, krever ny infrastruktur og er vanskelig å implementere. Gjennomgående koster SAN fem ganger så mye som NAS, sier Omar Lien.

Eneste alternativ
For lagring av stormaskindata, er imidlertid SAN eneste alternativ. ProAct som er spesialister på lagringsteknologi og tilhørende styresystemer, leverer også SAN-løsninger.

En liten NetApp Filer med 100 GB kapasitet, koster ifølge Lien fra 300.000 til 400.000 kroner alt inkludert. En mellomløsning med 400 GB disk, RAID, redundant strømforsyning og 100 MB nettverkskort som både kan håndtere Unix og NT, koster om lag en million kroner.

De største lagringsboksene har 1,4 TB kapasitet, og kan også leveres som clusterløsninger.

50 norske installasjoner
ProAct Systems AS som har kontorer i Oslo, Sandnes, Trondheim og Bergen, omsatte i fjor for 90 millioner kroner. Eieren er svenske ProAct IT Group.

ProAct distribuerer Network Appliance i hele Norden, og leverer dessuten lagringssystemer fra Auspex, Clarion, StorageTek, Sun og andre, samt styresystemer fra Legato og Veritas.

ProAct har levert 50 NetApp-installasjoner i Norge og 200 i Norden, deriblant store clusterløsninger til Nokia i Finland og til Ericsson i Grimstad. Telebransjen er sterkt representert på kundelisten.

Datamengdene i mange bedrifter fordobles hvert år. Det innbærer at om de har 200 GB i dag, så har de sannsynligvis 1,6 TB om tre, og 6,4 TB om fem år!