Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Virus infiserer Microsoft-produkt

Virusjegerne i Data Fellows har funnet det første viruset som infiserer Microsofts Project.

Virus (tegning)

– Selv om viruset ikke gjør noe annet enn å kopiere seg selv, så er det stadig en alvorlig risiko for brukere av Microsoft Project, kommenterer Mikko Hypponen, som leder antivirusforskningen hos Data Fellows.

Han regner med å se flere lignende virus i framtiden.

Microsoft er utsatt
– Vi ser stadig flere applikasjoner som er utsatt for spredning av virus og annen fiendtlig kode. Microsofts programmer er selvsagt utsatt og det er også alle andre programmer som benytter VBA (Visual Basic Application) som makrospråk, sier Hansen.

– Virus er kanskje en enkel form for tagging, men noe vi må forholde oss til, sier direktør Per Hansen i PDI Consult.

Ikke destruktivt
Stadig flere utviklere benytter VBA for å forenkle og automatisere bruken av applikasjoner, noe som gjør at de kan bli bærere av slik fiendtlig kode.

– MS Project er vel ikke av de mest kjente applikasjonene , men applikasjonen benyttes faktisk i stor grad for å administrere prosjekter. Selv om viruset P98M/Corner er laget for å spre seg i MS Project er også Word bærer av viruset.

– Dette viruset er ikke destruktivt. Men tenker vi tilbake til sommeren 1995, så var heller ikke virusene MW/Concept spesielt farlig. Det ble laget for å vise at det er mulig å lage virus i makrospråk. Nå er det opp til 5.000 slike makrovirus, og noen av dem er svært plagsomme for en del organisasjoner, sier Hansen.