Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slutten for e-handel?

Internettbokhandelen Amazon.com har saksøkt sin nærmeste konkurrent barnesandnoble.com for ulovlig å ha kopiert 1-klikk-teknologien. Børsanalytikere frykter nå et ras av lignende saker.

Amazon
(Ill.: Amazon.com)

Dersom Amazon.com får medhold i sine krav i forhold til konkurrenten Barnes and Noble kan det føre til juridisk presedens og et stort antall lignende rettssaker.

Konsekvensen kan bli at kreativiteten og entreprenørånden som preger dagens Internett kveles i juridiske spissfindigheter og søking etter markedsmonopol, skriver BBC.

Brukes av ”alle”
Amazon.coms 1-Click-teknologi gjør det mulig for kundene å handle over nettet uten å måtte gi gamle opplysninger på nytt hver gang han eller hun handler.

Mer enn halvparten av alle som driver med forbrukerrettet handel over nettet benytter seg av en lignende teknologi.

Patent på telefonen?
Denne gjør altså Amazon.com krav på eneretten til. Amerikanske advokater har reagert med vantro og mange regner ikke med at Internettbokhandelen kommer noen vei med sine krav.

”Det er som å ta patent på å bestille varer over telefonen” skal analytikeren Paul Hagen i Forrester Research ha sagt.

Microsoft stevnet
Problemet er bare at Priceline.com allerede har stevnet Microsoft for å ha kopiert dette selskapets patent på såkalte reverserte auksjoner.

Det betyr at kunden går ut på nettet og oppgir en pris han er villig til å betale for eksempelvis en flyreise. Deretter kan han bare vente på tilbud fra leverandørene som også kan underby hverandre.

Slutt på e-handel?
Vinner Amazon.com kan det se stygt ut for e-handel slik det ser ut i dag.

Men det er ikke bare markedsmonopol som er interessant her. En patent kan i seg selv være svært så innbringende. Ikke bare kan man vinne rettssaker, patenten kan også heve verdien på selskapets aksjer.

Verden vs USA?
Vil så dette ha betydning for hele verden i en globalisert økonomi? BBC skriver at ifølge analytikere de har hatt kontakt med vil resten av verden kunne bli nødt til å følge den amerikanske modellen.

Dette fordi det amerikanske markedet vil være beskyttet av patenterte løsninger som ingen vil våge å bryte, mens et fritt europeisk marked lett vil måtte søke beskyttelse i copyright eller patenter for å beskytte seg mot sterkere amerikanske inntrengere.