Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Norton Antivirus til leie

Tirsdag kunngjorde Symantec at de vil begynne å leie ut antivirusprogrammer via Internett. ISP-er, portaler og tjenesteleverandører skal tilby programvaren, og ta betalt pr. bruk.

Snart kan privatpersoner og bedrifter oppsøke en portal, klikke på en Symantec-knapp, og få tilgang til programvare mot en avgift. Det er ikke nødvendig å installere programmet.

Symantec vil i første omgang leie ut Norton AntiVirus og filteret I-Gear som skanner e-post og blokkerer tilgang til obskure nettsider. Symantec vil fortsatt selge programvaren på tradisjonell måte.

Nettverksbasert databehandling
I takt med økende båndbredde, blir utleie av programmer (application hosting) via Internett stadig mer aktuelt. Tjenesteleverandørene besørger både applikasjoner, oppdatering og vedlikehold, og sparer derved kundene for mye arbeid.

Mye tyder på at Sun Microsystems har rett i sine visjoner om nettverksbasert databehandling (network computing).

15 milliarder kroner
Oracle, SAP, PeopleSoft og Intuit har allerede begynt å leie ut programvare, og nå får de altså selskap av Symantec. Microsoft snuser også på utleie av programvare.

International Data Corporation (IDC) tror at utleiemarkedet vil utgjøre 15 milliarder kroner i 2003.

Virussjekk til kr 13,50?
I Norge må du betale 650 kroner pluss moms for en enbrukerutgave av Norton AntiVirus. Hvis du foretar full virussjekk en gang i uken (48 ganger i året), må Symantec avkreve 13,50 kroner hver gang, for å få inn like mange penger.

Symantec kan likevel nøye seg med mindre enn dette, fordi nettdistribusjon er billigere.

Spørsmålet er bare om programmet blir brukt så ofte, når utgiften blir mer synlig?