Eu-flagg

Annonse


”Klart” for vanskelig fusjon

Eu-flagg

Ifølge sjefen for EUs fusjonskontroll, Götz Drauz, har Telia og Telenor nå oppfylt de vilkår som kommisjonen har satt for å godkjenne fusjonen mellom de to statlige selskapene.

– Telia-Telenor har vært en vanskelig sak på grunn av at den er såpass teknisk, i tillegg til at det dreier seg om to statlige monopol. Det skal kompenseres for at de ikke lenger konkurrerer med hverandre, og gis plass for andre konkurrenter. Dette anser vi at er oppnådd ved at selskapene selger sine respektive kabel-TV-nett og åpner aksessnettet for konkurrenter, sier Drautz.

Vanskelig jobb
Når det gjelder Telenors satellittvirksomhet har det ikke vært viktig for EU at denne virksomheten også ble solgt ut. Dette til tross for at denne representerer 70 prosent av den nordiske satellittkapasiteten for TV-, tele og datadistribusjon.

Annonse


– Satellittene i seg selv er ikke viktige, men om Telia får en større markedsdominans gjennom Telenors Satellitter. Denne fordelen anser vi at er kompensert gjennom salget av kabel-TV-virksomheten, sier Drautz.

– På den måten har vi tatt bort en del av selskapenes horisontale dominans, mens vi ikke har gjort så mye med den vertikale konsentrasjonen som fusjonen skaper.

– Vår jobb er å se inn i fremtiden og bedømme markedseffektene av en fusjon, noe som er vanskelig. Men jeg mener at vi har fått til den akseptabel løsning i saken Telia-Telenor, sier Götz Drautz, til Dagens Industri.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse