Nokia8110 batt

Annonse


Mobilbatteri truer pengeboka

Nokia8110 battSelv om Nokia har tatt feil i sine tidligere mobil-prognoser (se egen sak) var adm. direktør Jorma Ollila og Matti Alahuhta i Nokia opptatt av å fortelle det de tror kommer til å være hverdagen for deg og meg de nærmeste årene.

Strøm = penger
Ifølge Alahuhta vil den mest brukte frasen om et par år være:

– Beklager, men pengene mine er fri for strøm, sa Alahuhta.

Når mobiltelefonene blir en elektronisk pengebok, er den like viktig og personlig for deg som tannbørsten og skoene dine er i dag. Og når du bruker mobiltelefonen til omtrent alt du skal gjøre, vil du kunne oppleve hvor hjelpeløst alt er om den går fri for strøm. Det hjelper nemlig ikke å ha penger på SIM-kortet når mobilbatteriet er flatt.

Annonse


Mobil mer vanlig enn PC
Nokia hevdet at det om vel fire år – i 2004 – ville være flere håndsett (mobiltelefoner og PDA-er) koblet opp mot Internett enn stasjonære PC-er.

– Jobben er ikke lenger noe bestemt sted. Etter hvert vil alle ha jobben sin med seg i lomma, hevdet Ollila og mente at for mange var det slik allerede i dag.

– Det forventes at vi skal være produktiv. Det nytter ikke for min sekretær å si at jeg er ute på reise når noen vil ha tak i meg. Etter hvert kommer alle til å være tilgjengelig der de er – når de vil.

I dag har nærmer Finland seg en mobilpenetrasjon på 65 prosent. Ollila så ikke bort fra at neste gang Telecom-messen går av stabelen, om fire, år vil det være én milliard mobilbrukere i hele verden.

Bruker-innflytelse
Ifølge Ollila var det oss brukerne som kom til å bestemme hvordan den mobile fremtiden kom til å se ut. Det var også vi som kom til å avgjøre hvordan håndsettene kom til å se ut. For Nokia-sjefen var helt sikker på at vi er på vei fra rene mobiltelefoner slik vi kjenner dem i dag, til multimediatelefoner.

– Med fremtidens telefoner vil man for eksempel kunne se video, sa Ollila og mente at man snart ville få terminaler som oversetter fra norsk til engelsk eller andre språk. På den måten kan man kommunisere enklere.

Nettopp det at alt skal bli enklere er, ifølge Nokia, viktig for at markedet skal være med på løpet.

Hvem vinner?
Hvem som vil profitere på at mobiltelefonene i fremtiden utvikler seg fra tale til multimediatelefoner hadde Nokia et klart svar på:

– Alle. Forbrukerne vil kunne få informasjon overalt – når de vil. Selskapene vil øke produktiviteten og tjenestetilbyderne vil kunne tilby nye produkter, sa Matti Alahuhta og hevdet at fremtiden er rett rundt hjørnet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse