Kabelsurf

Annonse


Kabel og ADSL knuser ISDN

Kabelsurf

UPC – tidligere Janco Multicom – skal investere mer enn to milliarder kroner i Norge for å oppgradere sitt kabelnett. I dag tilbyr selskapet hastighet på en halv megabit per sekund (fem ganger raskere enn ISDN) for om lag 400 kroner i måneden. I tillegg til dataoverføring tilbyr UPC telefoni og kabel-tv.

En av de største fordelene med kabel kontra ISDN, er at man ikke betaler for bruken. Selv om månedsavgiften på en ISDN kun er noen hundrelapper, kan det med litt surfing morgen og kveld fort bli snakk om tusenlapper.

Ulempen med kabel er at tjenesten ikke blir tilgjengelig for alle. UPC har i dag 323.000 abonnenter, men foreløpig er det knapt 50.000 som har tilbud om noe annet enn kabel-TV.– For å få en reell konkurranse når markedet nå konvergerer, må det finnes et alternativt aksessnett som kan konkurrere effektivt. Hvis Telenor og Telia sitter med kobber og alternativ infrastruktur (kabel), vil ikke forbrukerne ha noe reelt valg, sier adm. direktør for UPC Norden, Lars Helgerud Andersen til Telecom Revy.

Annonse


Telianor satser på ADSL
For de mer enn en million husstandene uten kabel, blir alternativet for mange å vente på ADSL. ADSL bygger på samme plattformen som ISDN, og kan i grove trekk innføres via en relativt enkel oppgradering av en eksisterende ISDN-linje.

Produksjonsjef Stein Vidar Hansen i Telenor Nett regner med at Telenor dekker 70 prosent av bedriftsmarkedet i Norge i løpet av 2002 med ADSL og legger ikke skjul på at utbyggingshastighet er viktig i kampen mot UPC’s kabler.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse