sol

Annonse


ISDN – Telenors melkeku

sol

– Strategien er å få ut ISDN i skikkelig volum, noe som igjen kan stimulere til nye anvendelsesområder, sier Telenors produktgruppesjef for ISDN, Eyvind Skaga.

Økte abonnementsavgifter og installasjonskostnader ved oppgradering til ISDN beløper seg i år til over en milliard kroner for Telenor. I tillegg kommer økte tellerskrittinntekter. Hverken Nextel eller Telenor Privat vil ut med eksakte tall, men Skaga bekrefter at ringevolumet øker for folk som går over til ISDN.

Råsalget av ISDN-abonnement til forbrukerne skal finansiere statsbedriftens opprustningskappløp til bredbåndskrigen med UPC og andre aksessleverandører.

Annonse


– Utbyggingen av ISDN har ryddet opp i nettstrukturen, og kortet ned på kobberlengden til ulike husstander. Dette forenkler jobben med oppgradering til ADSL, sier produktsjef bredbåndaksess Stein Vidar Hansen i Telenor Nett til Telecom Revy.

Tvang
De mer enn 300.000 kundene hos Norges største internettleverandør: Telenor Nextel, blir med andre ord tvunget til å velge mellom 33kilobit/s eller ISDN, som er langt dyrere.

– Det er ikke noe enkelt svar på hvorfor vi ikke støtter 56k modem. 56k-standarden har en kvalitet vi ikke ønsker å tilby, da produktvikling retter seg mot nye aksessløsninger, sier informasjonskonsulent Per Hansen i Telenor Nextel.

– Er ikke dette bare et skalkeskjul for å melke kundene for ISDN-inntekter. Det er da mange som kun har behov for en linje, hvorfor betale for to?

– Jeg har hørt argumentet før, men oppgraderingen til denne standarden kan føre til at kundene ender opp med et dyrere abonnement, sier han.

Telenor har tydeligvis blitt konfrontert med spørsmålet så mange ganger at de har lagt ut et forsvarsmanifest på egne hjemmesider.

Grunner som listes opp for å ikke støtte 56k modemer strekker seg fra at tester viser at hastigheten ikke blir høyere enn 48k, til at oppkoblingshastigheten er 20 sekunder lenger enn med 33k modem. Ikke nok med egne forklaringer, Telenor har også lenker til ulike kritiske nyhetsartikler om 56k-standarden.

Men i en positiv avslutning heter det på Nextels hjemmesider:

”Ønsker du høyere hastigheter, anbefaler vi ISDN i stedet. ISDN gir i tillegg til garantert minstehastighet på 64kbps også en rekke andre fordeler.”

56k hos konkurrentene

Telecom Revy har vært i kontakt med de tre andre store internettleverandørene i Norge (EUnet, Telia og Tele2), og samtlige støtter 56k.

– Oppgraderingen til 56k-modem dreier seg som regel kun om programvare i nodene. Tilnærmet alle aktører i Europa og USA støtter 56k. Testene våre viser at kvaliteten er bedre enn det Telenor hevder (maks 48). Telia ser på 56k som et godt alternativ for folk som ikke ønsker å installere bokser og ny telefon, og vi har mottatt god respons fra våre kunder, sier produktsjef i Internett massemarked i Telia, Jørn Morten Innselset.

ISDN ulemper

 • 840 kroner dyrere fastavgift per år i forhold til ordinær analog telefonlinje.
 • Installasjon koster 600-1500 kroner
 • En ISDN-telefon koster om lag 1000 kroner

ISDN fordeler

 • To linjer, du kan snakke og surfe samtidig.
 • 64 k opp- og nedlastning, samt hurtig oppkobling.
 • (Mulig framtidig enkel oppgradering til ADSL.)

Analog 56K ulemper

 • Liten forskjell fra ISDN på nedlastning +/- 50K (men kun 33.6k retur).
 • Blokkerer telelinje ved surfing på Internett. (Problemet kan omgås ved viderekobling til mobil ved surf).

Analog 56K fordeler

 • Enklere å installere
 • Billigere, med mindre du sender ut store datamengder.
 • Friere til å velge andre aksessformer (kabel og radio).

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse