Torvildsen, Per Morten

Annonse


ElTele frykter kabel og ADSL

Torvildsen, Per Morten

Strømnettet ble lenge ansett som en alternativ teleaksess til alle Norges husstander. Mangel på standarder og konkurranse fra Janco skremmer E-verkene.

Ingen standard
– Vi har hatt et prøveprosjekt i over ett år og ElTele-gruppen har konkludert med at oppgradering av strømnettene for teletjenester ikke er lønnsomt, sier adm. direktør i ElTele Øst, Per Morten Torvildsen, til ITavisen.

Ulike standarder på spenning (110-220W) og jordfase mellom ulike land, gjør det dyrere å utvikle utstyr for slike tjenester. Selv om det forskes og kjøres pilotprosjekter i Sverige og England, er det langt fra kommersielt.

Annonse


Oppgradering per husstand vil i dag koste mellom fem og ti tusen kroner. Med fallende priser på Internett og telefoni, tror Torvildsen at tjenestespekteret må bli bredere for at en slik investering kan bli regningssvarende.

Distriktsutbygging?
I tillegg til at oppgradering er dyrt, har Jancos massive inntreden i televerden gjort investeringen enda mindre attraktiv.

Janco har i dag over 300.000 abonnenter og vil i løpet av året kunne tilby telefoni og høyhastighets Internett til 100.000 i byene. Samtidig oppgraderer Telenor nettene for ADSL, som vil skape reell konkurranse og lavere priser for bredbånd til hjem i storbyer.

Torvildsen utelukker ikke at teletjenester til husstander kan bli aktuelt i utkantstrøk hvor kabeloperatører ikke er utbygget, men da må utstyrsprodusentene utvikle rimeligere utstyr som kan integrere alarm, klima, lys i tillegg til teletjenester.

Kun bedrift?
– Jeg tror ikke strømnettet vil fungere kommersielt på mange år, sier direktør for Telematikk i Teleplan, Erik Knive til ITavisen.

Knive understreker at slik teknologien er i dag, vil det være vanskelig å konkurrere med Jancos kabel og Telenors ADSL. E-verkene har nå en fysisk begrensing på en én megabit per sekund, noe som vil gjøre deres tilbud tregere enn konkurrentene.

– I tillegg må E-verkene subsidiere en boks i husstanden, noe som er et ganske stort inngrep. Kabelselskapene har praksis med en dekoder på TV-en, noe som gjør det lettere å selge flere tjenester. Det er med andre ord mindre brukeratferd som må endres for Janco enn Energiverkene, sier han til Telecom Revy

Trenger investor
Knive er allikevel ikke utelukkende negativ til ElTeles framtid som teleaktør. Han legger vekt på at selskapet sitter på betydelig infrastruktur og har en brukbar kundemasse, men er avhengig av en investor/partner som bedre vet å utnytte fastnettet til å vinne markedsandeler i bedriftsmarkedet.

I privatmarkedet har strømkolossen imidlertid lite å hente.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse