Elder  og Svalesen

Annonse


Ericsson vant GPRS-kontrakt

Elder  og Svalesen

Partene vil ikke si noe om størrelsen på kontrakten. Telenor Mobil og Ericsson vil rundt årsskiftet starte testingen av det nye systemet som sannsynligvis vil være i kommersiell drift om drøyt to år.

Konstant online
Avtalen gjør det mulig å teste ut løsninger for pakkesvitsjet datakomteknologi. Dette betyr at Telenor Mobil kan teste ut mobil datakommunikasjon mot blant annet intranett, Internett og multimedieløsninger.

I motsetning til dagens GSM-telefoner som krever en egen linje for å kunne opprette en samtale eller overføre data vil GPRS (General Packet Radio Service) være basert på pakkesvitsjing eller IP-liknende (Internet Protocol) teknologi. Det betyr at terminalene kan være ”online” hele tiden.

Annonse


WAP-telefoner
De første mobiltelefonene med nytt grensesnitt, såkalte WAP-telefoner, vil komme på markedet allerede i høst. Disse vil imidlertid være basert på tradisjonell GSM- og ikke GPRS-teknologi.

– Brukerne vil oppleve GRPS-terminalene som enklere å bruke enn dagens GSM-telefoner, ikke minst når det gjelder oppkobling mot Internett. I tillegg vil brukeren alltid være operativ, sier salgsdirektør Steinar Svalesen i Ericsson til ITavisen.

Svalesen sier leveransene vil starte ved årsskiftet og at Telenor kan starte testingen relativt umiddelbart etter dette.

Sentral teknologi
– GPRS vil være en av de mest sentrale teknologiene i fremtidens mobile nett, blant annet fordi den effektiviserer internettaksess over GSM og gjør IP-verden mer tilgjengelig også for mobile brukere, sier produktdirektør Trond Wiborg i Telenor Mobil.

– Det er derfor svært viktig for oss å få startet uttesting av teknologien så snart som mulig, sier Wiborg.

Mot UMTS
– GPRS er første skritt inn i tredje generasjons mobile nett, sier salgssjef Gyrid Elder hos Ericsson.

– Det er viktig å komme tidlig i gang med den nye teknologien. Pakkesvitsjing er fremtidens nett og de erfaringene Telenor nå vil få vil gi dem et forsprang på veien mot UMTS som vil komme på markedet noen år etter GPRS, sier han.

Bygger kompetanse
Telenor Mobil kan bruke testsystemet til å bygge opp egen kompetanse på pakkesvitsjing og bli kjent med teknologien. Det innebærer også at operatøren kan teste sine eksisterende administrative systemer mot GPRS.

Kontrakten gir også Telenor Mobil en mulighet til å teste ut internettapplikasjoner over GPRS. De første GPRS prototypetelefonene følger også med i testpakken.

Ericsson som allerede har inngått en rekke GPRS-kontrakter og har opparbeidet en betydelig kompetanse på området, vil bistå med utviklingen av Telenor Mobils egen kunnskap.

Standard grensesnitt
Ericssons GPRS-løsninger er basert på åpne standardiserte grensesnitt som gjør det mulig for en operatør å integrere flere produsenters utstyr i et nett. Det gir operatøren full frihet til å velge leverandører i fremtiden. Ericsson har, gjennom andre GPRS-kontrakter forpliktet seg til å teste sine GPRS-løsninger mot andre leverandørers systemer.

– Sammen med Bluetooth og WAP vil GPRS revolusjonere datatrafikken i GSM-nettene og tilby brukerne raskere overføringstider, lavere priser og mer brukervennlige applikasjoner, sier Elder.

– For Ericsson er det viktig å vise at vi er en dataleverandør og at vi kan pakkesvitsjing, sier Elder.