Berg, Vidar

Annonse


Japansk slagkraft i Siemens

Berg, Vidar

I juni ble det kjent at tyske Siemens ville fusjonere sin PC-virksomhet med japanske Fujitsu, og fra 1. oktober skal de to selskapene være samlet på samme ”kontor”.

I Norge vil ni ansatte i Fujitsu flytte til Siemens kontorer på Linderud, der 45 kommende kollegaer venter.

Berg blir sjef
Nåværende divisjonsdirektør Vidar Berg i IC Products/Siemens blir adm. direktør i det nye selskapets norske avdeling. Fra Tyskland har nordmannen fått klare krav til vekst av sine to nye sjefer: Winfried Hoffman (ex. Fujitsu) og Robert Hoog.

Annonse


Fujitsu Siemens Computer har nemlig som mål å bli mestselgende inne PC-er i Europa inne 2001. I år er de til sammen på 2. plass. På verdensbasis skal det fusjonerte selskapet avansere fra 5. plass til 3. plass i samme tidsrom.

– I Norge betyr det at vi må øke med nærmere 40 prosent det nærmeste året, sier Berg.

Ambisjoner i Norge
Omsetningen må således øke fra om lag 700 millioner kroner til 1 milliard kroner. Det betyr igjen at Fujitsu Siemens Computer må selge opp mot 60.000 datamaskiner her i landet.

Til sammen har de to selskapene i dag en tredjeplass i PC-markedet i Norge. Målet på kort sikt er andreplassen, ifølge Berg.

Felles produkter
Allerede før 1. oktober vil Siemens selge produkter fra Fujitsu – og visa versa. Vidar Berg tror at produkter merket med ”Fujitsu Siemens Computer” kan være i salg allerede før jul i år. 90 prosent av salget skal baseres på indirekte salg.

– Men flere storkunder forlanger å kunne handle direkte med ”kilden”. Derfor må vi kunne håndtere disse selv, sier Berg.

Nettopp indirekte salg har vært Fujitsus styrke, mens Siemens mer har behersket direktesalget. Japanerne har vært sterkest på små bærbare maskiner, mens Siemens har fokus på de litt kraftigere arbeidsstasjonene (NT). Således burde de to selskapene kunne utfylle hverandre på en god måte.

Integrasjonskontor
11. august i år ble et eget integrasjonskontor opprettet for det nye selskapet i Tyskland. Dette skal ha som oppgave å forene virksomhetene i 33 land – og 9.000 ansatte.

Fusjonen forutsetter godkjenning fra tyske myndigheter og EU. Men det er lite trolig disse instansene vil stoppe fusjonen, siden det nye selskapet er langt fra å være en markedsdominerende monopolist.