Virus (tegning)

Annonse


Virus forklarer evolusjonsteori

Virus (tegning)

Den virtuelle verden vil kunne fungere som et testområde for evolusjonsvitenskapelige teorier, mener forskerne.

Datavirusene får utvikle seg, mutere og kjempe for å overleve i datamaskinen omtrent på samme måte som levende vesener kjemper for å overleve i den virkelige verden, skriver BBC News.

Millioner av år komprimert
En utvikling som vil foregå over millioner av år i realtid vil kunne overvåkes i en mye mer håndterlig tidsperiode i en virtuell verden. I tillegg vil man få den sideeffekten at datamaskinens virtuelle verden samtidig produserer dokumentasjon over sin egen utvikling.

Annonse


Koblingen mellom IT og biologi gir forskerne for eksempel mulighet til å finne ut av hva som skjer når (mikro)organismer utsettes for mer enn en mutasjon.

– Et av spørsmålene vi gjerne vil finne et svar på er om effektene av en mutasjon må forstås isolert eller om effekten av to eller flere mutasjoner i kombinasjon er større enn effekten av to eller flere isolerte mutasjoner som følger etter hverandre, sier Richard Lenski ved Michigan State University til BBC.

Effekten større enn summen
Svaret forskerne hittil har kommet frem til er at mutasjoner i kombinasjon gir langt større og mer uforutsigbar effekt enn isolerte tilfeller.

Et annet resultat av forskningen viser at kompliserte datavirus var mer motstandsdyktige enn enkle når de ble utsatt for mutasjoner.

Ikke alle vitenskapsmenn går god for validiteten i disse eksperimentene. De hevder at datavirus ikke er sammensatte nok til å gi sikre svar på evolusjonsteoretiske spørsmål.

Annonse