Joramo (blått)

Annonse


– Et gledelig teleoppkjøp

Joramo (blått)

Når Tele Danmark nå har kjøpt Singapores Telecoms aksepost i NetCom betyr det i realiteten at Ameritech blir NetComs betydeligste aksjonær. Ameritech eier 41,5 prosent av Tele Danmark og er de som styrer selskapet.

Et interessant resultat av oppkjøpet er at norske Orkla blir sittende i vippeposisjon mellom Kinnevik/NetCom Systems AB og Ameritech. På mange måter står norske eierinteresser sterkere nå enn før.

Dominerende aksjonær
For første gang har nå NetCom en klart dominerende aksjonær og selv om denne ikke kontrollerer selskapet, bør det borge for økt handlekraft. Og det betyr utvilsomt en styrking av NetCom på det norske telemarkedet.

Annonse


Det er utelukkende en gladmelding til telebrukerene. Telia/Telenor-fusjonen lager i seg selv en kjempe som lett kan dominere hele markedet. De facto-monopoler er ikke i telebrukernes interesse. Derfor hilser vi oppkjøpet med glede.

Større konsortium
Kanskje enda viktigere er det at Tele Danmark klart sier ifra om at de er interessert i å kjøpe Telia Norge. Mye tyder nå på at det vil skje i et nært samarbeid med Merkantildata. Et konsortium der Tele Danmark, NetCom og Merkantildata inngår kan skape en ny tungvekter i IT-bransjen i Norge.

Vi skal ikke glemme at Merkantildata er et betydelig kommunikasjonsselskap allerede og at de har lykkes på dataområdet – et område hvor Tormod Hermansen ikke har hatt overveldende suksess.

Og er det noe som er sikkert i telemarkedet er det at reell konkurranse fordrer et antall store og sterke aktører med betydelig produktbredde. De fleste kunder vil ha leverandører som kan levere et bredt spekter tjenester. På det norske markedet er det plass til 3-4 slike selskaper. En betingelse er da at de lykkes i å ta betydelige markedsandeler hver for seg fra Telianor.

Utskiftninger i ElTele
I løpet av sommeren har ledelsen i ElTele Østfold tatt sine hatter og gått. Det er på det rene at ElTele søker både internasjonale partnere og bestreber seg på en intern fusjonsprosess i Norge. Det er ingen hemmelighet at det var via Svein Erik Siemensen i El Tele Østfold kontaktene til ElTele Danmark gikk.

Alt tyder nå på at Ameritech/El Tele Danmark har vendt ElTele ryggen. ElTele-systemet trenger desperat til en internasjonal partner med tyngde. Og de må enes innad – også med Enitel. ElTele trenger både en internasjonal partner og en rask og suksessrik fusjonsprosess i Norge.

Mye tyder på at det var uenighet om denne prosessen som førte til at Simensen og tre av hans kolleger gikk i sommer. Og for et scoop av Telenor å sikre seg en så dyktig medarbeider samtidig som de svekket en konkurrent betydelig. Simensen styrte også El Teles Sverige-satsing + oppbyggingen i Vestfold.

Ikke for sent
Når også de to mest markante gründerne i Rogaland har gått, pluss en av de sentrale personene i ElTele a.s., ser realitetene ut til at ElTele-systemet så langt spiser sine barn mer enn å utvikle slagkraft i markedet.

En ting er sikkert; uten en sterk internasjonal samarbeidspartner og uten fusjon av de regionale teleselskapene i Norge, vil ikke ElTele ha sjanse til å hevde seg på medaljeplass i det norske markedet. Det er ennå ikke for sent for dem å snu den negative trenden.

Vi håper derfor de mange eierkonstellasjonene i ElTele-systemet nå ser skriften på veggen og innser at regionalt nærvær og styrke ikke alene er nok til å skape virkelig slagkraft i markedet.

Få store igjen
Denne uken har Ameritech tonet flagg og ettertrykkelig slått fast at de mener alvor på det norske markedet. Det er noe vi har spådd og håpet på lenge. De var den ene blant de internasjonale storselskapene som hadde det beste utgangspunktet.

Hvis vi forutsetter at BT allierer seg med Telianor, er det snart bare MCI/WorldCom igjen blant de internasjonale gigantene som vi antar har store ambisjoner i Norge.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse