Hanemyr, Gisle

Annonse


Kringkasting på Internett

Hanemyr, Gisle

Det er de nordiske universitetene som nå skal ta i bruk den nye teknologien som gjør det mulig å sende tale, tekst og video til tusenvis av mottakere samtidig. Dette frigjør kapasitet, og gjør Internett mer likt radio og tv, melder Newswire på vegne av Teleglobe.

En til flere
I dag går sending av data over Internett fra avsenderen separat til hver enkelt mottaker. Med den nye teknologien går den så langt som mulig som ett signal, før den kopieres til flere mottakere.

– Dette er viktig for video og andre overføringer som krever stor båndbredde. Med den nye teknologien legger sendingene beslag på langt mindre kapasitet, sier stipendiat Gisle Hannemyr ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

Annonse


Han mener dette er første skritt på veien til å gi Internett samme egenskaper som radio og fjernsyn.

For noen år siden arbeidet han selv med slike såkalte multicast-løsninger ved Norsk Regnesentral. Nå blir teknologien tatt i bruk. Han sier at dette er et viktig framskritt for multimedia over Internett.

Samarbeid
Sist uke presenterte Nordunet og Teleglobe den nye tjenesten på en internasjonal konferanse for internettingeniører i Oslo.

– Vi formidlet konferansen i sanntid utover internett med vår nye multicast-løsning, sier administrerende direktør Mette Håkonsen i Teleglobe Norge.

Ørten kopier
– Dette vil forenkle og effektivisere samarbeidet mellom nordiske og amerikanske forskere, sier administrerende direktør Peter Villemose i Nordunet. Tjenesten blir også tilgjengelig for kunder som leier fiberkapasitet og internettjenester fra Teleglobe.

Internett ble utviklet i forskningsmiljøer for å sikre rask internasjonal kommunikasjon. Tidligere i år fordoblet det fellesnordiske universitets- og forskningsnettet Nordunet sin transatlantiske fiberkapasitet fra 115 til 310 megabit.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse