Penger og mobil

Annonse


Urimelig Telenor-ordning

Penger og mobil

– Avtalevilkåret kan være urimelig og jeg synes ikke noe om det, sier seksjonssjef Bjørn Erik Thon i Forbrukerrådet på spørsmål fra ITavisen.

Han synes ikke Telenor burde sitte så lenge på depositumet dersom det viser seg at betalingsanmerkningen blir fjernet før to år er gått.

Kredittanmerkninger
Dersom du ønsker å gå til anskaffelse av et nytt mobilabonnement er det lurt å sjekke om du har noen kredittanmerkninger. Telenor sjekker nemlig din kredittverdighet. Har du anmerkning krever selskapet 2.000 kroner i depositum.

Annonse


Et depositum som Telenor sitter på i to år – selv om du blir kvitt betalingsanmerkningen før de to årene er gått.

Uproblematisk for Telenor
Telenor synes ikke det er ukomfortabelt å ha depositumsregler som kan virke urimelig for Forbrukerrådet.

– Jeg synes det er helt uproblematisk, sier informasjonssjef Ole Tom Nomeland i Telenor Mobil/Privat.

– Depositumsordningen er en måte å gi kreditt til en kunde som ikke er kredittverdig. Ordningen er laget på grunn av kunder som har en historie som viser at de kanskje ikke er i stand til å gjøre opp for seg.

Kontantkort er alternativet
I fjor var det 1.000 av Telenors kunder som, på grunn av at de ikke var funnet kredittverdig, måtte gå inn på Telenors depositumsordning.

– Alternativet er et kontantkortabonnement, sier Nomeland.

Kommet under ferien
Thon oppfordrer folk som føler at de har betalt depositum på feil grunnlag om å ta dette opp med Telenor.

– Man kan ha vært uheldig og fått betalingsanmerkning fordi man har vært på ferie, eller anmerkningen kan bli fjernet før to år er gått.

Kan bli betalt tilbake
Ifølge Ole Tom Nomeland i Telenor gjøres det en kredittvurdering i det øyeblikket en kunde ber om et nytt abonnement.

– Det går ingen automatikk i at depositumet blir tilbakebetalt dersom betalingsanmerkningen forsvinner i løpet av de to årene vi sitter på de 2.000 kronene. Men dersom kunden anmoder oss om å få tilbake depositumet fordi anmerkningen ikke er der lenger gjør vi en vurdering, sier Nomeland som presiserer at Telenor betaler tilbake depositumet med renter, men trekker fra eventuelt gjeld.

NetCom tilbyr bare kontantkortabonnement til nye kunder med betalingsanmerkning.

Dette kan skje:

  • Du får betalingsanmerkning først når kreditor tar rettslige skritt for å få inn utestående. Ikke før.
  • Betalingsanmerkningen slettes ikke før ett år etter at du har gjort opp for deg. I oktober i fjor forkortet Datatilsynet perioden for sletting av anmerkning fra tre til ett år.
  • Vanligvis nytter det ikke å be kredittselskapene om å slette anmerkningen før ett år er gått.
  • Det finnes tre kredittselskaper i Norge som lever av levere opplysninger som innrapporteres, for eksempel inkassosaker. Disse tre er CreditInform AS, Dun & Bradstreet Norge AS og Creditsafe AS.

Annonse