Telia logo

Annonse


100 Mbit/s rett inn i stua

Telia logo

Forskningsnettet som kalles Internet 42, bygger på Gigabit Ethernet som enkel, billig teknikk med høy kapasitet.

Høy kapasitet – lav pris
– Mange aktører tilbyr ulike former for rask internettaksess, og vi merker en etterspørsel fra våre beboere. Vi tester flere, men denne løsningen gir ekstremt høy kapasitet til en god pris, sier Hans Svedlund, IT-rådgiver i Stockholmshem.

Stockholmshem er et av borettslagene som har fått tilbudet om å være tilkoblet.

Annonse


– Holder teknikken det den lover, vil vi kunne tilkoble betydelig flere av våre over 30.000 beboere til nettet, sier Svedlund.

Fra forbruker til produsent
Foreløpig er dette et rent forskningsnett og vil ikke kunne tilby kommersielle tjenester, men kapasiteten på 100 Mbit/s vil i prinsippet gi brukerne muligheten til å se 10 TV-kanaler samtidig, eller laste ned en langfilm på et par minutter.

– En permanent oppkobling kan lede til et helt nytt atferdsmønster, der brukerne ikke bare er forbrukere men kan også bli produsenter. Med kapasiteten på 100 Mbit/s er det i prinsippet mulig å starte sin egen TV-kanal over nettet, sier Lars Lindblad ved Telia Näts utviklingslaboratorium.

For å stimulere til bruk av nettet vil det bli utpekt såkalte IT-ambassadører. Disse skal hjelpe brukerne med tekniske spørsmål, samtidig som de skal stimulere til å utnytte de mulighetene som høykapasitetsnettet gir.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse