Gates, Bill NY2

Annonse


Janco og Gates vil ha Avidi

Gates, Bill NY2

Det er ikke hver dag et teleselskap selges ut, blir det sagt i telebransjen om det forestående salget av Telia Norge. Det er heller ikke hver dag et helt kabelselskap av Telenor Avidis størrelse legges på auksjonsblokka. Det blir trolig resultatet når EU har sagt sitt om fusjonsplanene til Telia og Telenor.

EU-kommisjonen stilte nylig krav om at Deutche Telekom må selge ut kabelenheten for å kunne fusjonere med Telecom Italia.

Reel konkurranse
Administrerende direktør i Norges største kabelselskap, Janco Multicom, Lars Helgerud Andersen, bekrefter at eierne i morselskapet United Pan-Europe Communications (UPC) ønsker å vokse i Norge. Til sammen vil Janco (325.000 kunder) og Telenor Avidi (300.000 kunder) ha 625.000 kabeltv-kunder.

Annonse


– For å få reel konkurranse når markedet nå konvergerer, må det finnes et alternativt aksessnett som kan konkurrere effektivt. Hvis Telenor og Telia sitter med kobber og alternativ infrastruktur (kabelnettet), vil ikke forbrukerne ha noe reelt valg, sier Andersen til ITavisen.

Brevveksler med EU
Janco har allerede ytret sine synspunkter i brevsform til EU-kommisjonen, etter at Telianor-fusjonen ble undertegnet av Tormod Hermansen og Lars Berg i januar.

Andersen hevder at brevet til EU er forfattet for å forsvare forbrukernes interesser når de to statlige telekjempene slår seg sammen. Han legger imidlertid ikke skjul på at Janco også har andre motiver for brevet.

– Ja det er absolutt et interessant scenario å kjøpe Telenors kabler (Telenor Avidi, red.anm.). UPC har en sterk vekstfilosofi og ønsker å kjøpe seg opp der det er mulig. Norge er ett av landene UPC prioriterer. Kjøp av Avidi er en naturlig konsekvens, sier han.

Attraktive områder
Noe som gjør Avidi spesielt attraktiv for Janco er at de to selskapenes virksomhet er lite overlappende.

– Vi har noen tangeringsområder i Oslo, men ellers er det lite overlapping i kabelbransjen, bekrefter Helgerud.

Flere interesserte
Andersen tror ikke at Janco er den eneste aktøren som er interessert i Telenors kabler, men han er ikke spesielt interessert i å kommentere hvem konkurrentene eventuelt vil bli.

Ameritech/Tele Danmark er en sannsynlig beiler, som eier tyve prosent av mobiloperatøren NetCom og har begynt å banke på døren til Telia Norge. Cable & Wireless har også råd til å svelge Telenor Avidi.

Bill Gates har nylig lagt inn et bud på om lag 30 milliarder kroner for 30 prosent av Cable & Wireless’ kabel enhet. NetCom Systems AB, som sitter på kabler i Sverige og er representert via Tele2 i Norge, kan heller ikke utelukkes.

Dyrere enn Telia
Den heldige vinneren av Telenor Avidi blir trolig nødt til å bla opp mer enn den som kjøper Telia Norge. ITavisen har tidligere anslått verdien til Telia Norge til om lag halvannen milliard.

Telia Norge, med sine om lag 150.000 abonnenter har bare halvparten av Telenor Avidis kundemasse. Det bør også tillegges at den største delen av Telias kundemasse fortsatt er ulønnsomme prefikskunder.

Motvekt
Telenor Avidi med sine nesten 300.000 betalende husstander, kan fort få en prislapp på to milliarder. I USA har kabelkunder blitt priset opp til 30.000 kroner stykket, noe som skulle tilsvare en pris på nesten ni milliarder.

Nøkterne Europere har imidlertid verdsatt sine kabelkunder til mellom fem og ti tusenlapper per stykk. Med en pris på 10.000 per husstand, vil prislappen for Avidi nærme seg tre milliarder.

Med en børsverdi på 60 milliarder er Jancos moderselskap UPC i god stand til å svelge Avidi. De har dermed mulighet til å skape en betydelig motvekt til Telianor-dominansen i Norge.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse