Vigtel, Per Morten

Annonse


IT Fornebu har en visjon

Vigtel, Per Morten

Vigtel peker på fire hovedgrunner for næringsminister Lars Sponheim til å velge deres prosjekt:

  • En velutviklet visjon
  • Regional forankring i et nasjonalt nettverk
  • Internasjonale kontakter
  • Tilgang til kapital

Styrke og svakhet
Det sistnevnte, de økonomiske kreftene bak IT Fornebu AS, er både selskapets styrke og svakhet.

Klassekamp mellom styrtrike og mektige redere, maktesløse politikere og neglisjerte småbedrifter, samt subsidiering av redere, har allerede vært brukt i debatten om IT- og kunnskapssenteret.

Annonse


Janteloven
Sekretariatsleder Per Morten Vigtel kaller det både Jantelov og forfeilet kritikk.

– Gjennom 14 år i Rederiforbundet har jeg fått høre at norske redere ikke investerer på land. Så er vi med og får i gang det såkalte startfondet med 320 millioner kroner. Og så får vi høre dette nå når vi er villige til å bidra med over fem milliarder kroner, sier Vigtel til ITavisen.

Store kostnader
Ifølge Næringsdepartementets (NHD) kravspesifikasjon kan investeringskostnadene for bygg, anlegg og tomt komme på 2,59 milliarder kroner.

IT Fornebu har valgt å følge føringene fra den foreslåtte (men ikke vedtatte) kommunedelplan 2 for Bærum. Dermed blir de tilsvarende kostnadene 6,26 milliarder kroner.

Finansiering
Selskapet forutsetter imidlertid at Statens bidrag blir i henhold til NHDs ambisjoner – i form av eiendom (270 dekar) til en verdi av om lag 665 millioner kroner.

IT Fornebu garanterer for tilsvarende, og regner med å kunne skaffe ytterligere 4,4 milliarder i fremmedkapital. Totalt blir det 5,7 milliarder kroner.

Feil kritikk
– Hvis noen mener dette er subsidiering av rike redere, så er det forfeilet kritikk, mener Vigtel.

Ingen av de konkurrerende interessentene har kunnet oppvise tilsvarende ambisiøse kapitalstruktur.

Bruker mye på bolig
Men IT Fornebus valg av tomtebehov, 390 dekar istedenfor 283 dekar, har blitt brukt mot selskapet: “Rederne er mer interesserte i boliger enn i IT”.

– Vi følger tross alt Bærum, som har reguleringsmyndighet for området, som ikke ønsker kompakte næringsbyggområder, men også boliger. Det ville vært enklere å etablere seg på Fornebu uten å bygge boliger. Dessuten hadde det vært mer lønnsomt for oss å følge NHS’ forslag – hele 30 prosent rimeligere, sier Vigtel.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse