Olivetti (logo)

Annonse


Olivetti vant telekamp

Olivetti (logo)Mange av TIs storaksjonærer bestemte seg i siste liten for å svikte Goliat (Deutsche Telekom og Telecom Italia) og valgte i stedet å satse på David.

Kjøpte flertall
Telecom Italia er Europas fjerde største telekomoperatør. Det er derfor ingen liten gevinst Olivettis toppsjef Roberto Colaninno kan putte i lommen nå, etter at børsen i Milano fredag kveld fortalte at den gamle skrivemaskin-produsenten har klart å skaffe seg 51,02 prosent av aksjene i det tidligere statsmonopolet.

Det er interessant å merke seg at TI er fem ganger større enn Olivetti!

Triumf i 11. time
Olivettis triumf kom i siste liten, etter at store banker og forsikringsselskap bestemte seg for å skifte side og akseptere tilbudet om 11.5 euro per aksje i form av penger og nye aksjer. Det eneste standhaftige medlemmet i den såkalte kjernen blant aksje-eierne, de som var med da TI ble privatisert i 1997., var Credit Suisse. De som har fungert som TI-ledelsens rådgiver i kampen mot Olivettis uvennlige oppkjøp.

Annonse


Olivettis bud på alle Telecom Italias stemmeberettigede aksjer lød på 60,4 milliarder euro (nesten 500 milliarder kroner). Fredagens resultat på 51.02 prosent av aksjene vil koste Olivetti 30,8 milliarder euro.

Statens veto?
Det eneste usikkerhetsmomentet når er den italienske stat. Finansdepartementet har siden privatiseringen for to år siden sittet på en “gylden aksjepost” på 3,4 prosent, med rett til å legge ned veto mot slik oppkjøp som det Olivetti nå har gjennomført.

Forholdet mellom Deutsche Telekom og det Olivetti-dominerte Telecom Italia er også usikkert, siden det uvennlige tilbudet fra Olivetti var mye av grunnen til at de to telekom-operatørene i første omgang tok kontakt med hverandre. Men det er ikke umulig at også TIs nye ledelse kan se fordeler i en fusjon med Deutsche Telekom.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse