- -

Annonse


Vær paranoid på nett

- -– Jo mer du bruker nettet, jo flere spor legger du igjen. Med de rette fullmakter kan man på en dag finne ut mer om en person enn hva overvåkningspolitiet kunne finne ut på ti år tidligere, sier produktsjef Stein Møllerhaug i Compaq Norge.

Melissa-mannen
David L. Smith, som antas å stå bak “Melissa-viruset”, ble sporet både på bakgrunn av telefonsamtaler og på serienummer i hans Officeprogram.

– Det har vært veldig mye debatt i etterkant om det har vært riktig å gi FBI så store fullmakter, sier Møllerhaug.

Han regnes som Norges fremste datasikkerhetsekspert, og er blitt benyttet som konsulent i Norges mest omfattende datakrim- og hackersaker. Møllerhaug har også skrevet to romaner om datakriminalitet.

Trenger fullmakter
I Norge er politiet avhengige av å få rettslige fullmakter før Telenor vil gi politiet tilgang til sine logger, men Internett-leverandøren selv kan se akkurat det samme, og trenger ingen rettskjennelse.

Telenor har nektet politiet tilgang til sine logger, men andre nettleverandører enn Telenor har gitt politiet sine lister.

– Hvor mye kan “Storebror” følge med på hva vi gjør?

– I teorien kan en med de nødvendige rettskjennelser følge med på ethvert tastetrykk som brukeren gjør. I etterkant kan enhver filoverføring, enhver oppkobling og enhver nedkobling og enhver forsendelse av e-postkort spores.

– Eksempel?

– Dersom en person surfet innom 20 nyhetsgrupper om pedofili på Internett er det mulig å se hvilke grunner han var innom, hvilke bilder det ble sett på og hvilke som ble nedlastet.

– Men som sagt, din Internett-leverandør kan se akkurat det samme og behøver ingen rettskjennelse. En kan ha en såkalt superdatamaskin som overvåker og analyserer bruksmønsteret. Men dersom en spesifikk person er mistenkt for noe konkret så kan man hente inn informasjon om akkurat denne personen.

– Hvor paranoid skal en vanlig bruker være?

– En amerikansk sikkerhetskonsulent sa det slik: – Don’t be paranoid, be screamingly, ravingly, madly paranoid. Husk at alt du gjør går gjennom maskinen til IP-leverandøren.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse