Deskill

Annonse


Telefonen blir hjemmenett

DeskillDette – er antallet telefonkontakter i hjemmet, som er langt større i USA enn i Norge.

God ide
Egentlig er det en besnærende ide: Ta i bruk telefonledningene du allerede har i huset for å transportere data med en hastighet på 1 Mbit per sekund mellom husets PCer og andre nettverksenheter.

Dermed kan flere nettbrukere dele en Internett-forbindelse, enten man bruker telefon, ISDN, kabel eller ADSL for å få nettet inn i huset. Og det hele kan bli billig, siden man bruker en variant av Ethernet-protokollene for å få det hele til å fungere.

Standarder
Lille Tut systems har fått ganske mange med seg i sitt standardiseringsarbeid. Compaq, Lucent og Advanced Micro Devices er blant selskapene som lisensierer Tuts teknologi, mens Microsoft og AT&T er blant investorene som til sammen investerte 39 millioner dollar i Tut i fjor.

Microsoft er den største aksjonæren, med 13 prosent av kapitalen.

15 millioner
– Dette skjer fordi 15 millioner amerikanske hjem allerede har mer enn én PC, og dette tallet kommer til å vokse til 33 millioner i løpet av et års tid, sier Craig Bender, markedsdirektør i Tut til Telecom Revy.

– Mange av disse hjemmene vil gjerne dele ressurser, enten det er snakk om lagring, utskrift eller Internett-aksess. Da trenger man imidlertid en enkel og rimelig nettverksløsning, og det er dette problemet vi løste i Tut Systems da vi utviklet det som i dag er basis for Home PNA.

– Og dere får med dere andre selskaper i dette arbeidet?

– Vi var 11 selskaper som startet Home PNA. I dag har vi 60 medlemmer, hvorav 20 allerede har kjøpt lisens på vår teknologi. 13 av disse er hardware- og chips-produsenter, noe som betyr at man ganske raskt vil se produkter som inkluderer Home Phoneline Networking. Siden teknologien er Ethernet-kompatibel vil det bli enkelt for Ethernet-produsenter å tilpasse sine nettverksadaptere. Derfor regner vi med at vi raskt kommer til å se at alle Ethernet-kort blir tilpasset 1/10/100 Mbit/s. Og dessuten kommer vi til å se Home PNA på én brikke, slik at nettverkstilkoblingen blir en del av hovedkortet hos mange PC-produsenter.

– Men et hjemmenett basert på telefonledninger krever telefonplugger i alle rom?

– Det krever i hvert fall telefonplugger i de rom hvor man har PCer, og det har man gjerne i USA. Hos de brukerne vi snakker om, med mer enn to PCer, har man gjerne fire-fem telefonkontakter – og det er ikke uvanlig å finne amerikanske hjem med 15-20 telefonkontakter.

– Men situasjonen blir annerledes i Europa, hvor man ikke har det samme forholdet til telefonen. I Nord-Europa har man kanskje to-tre telefonuttak, mens man i Middelhavslandene bare har én telefon per husstand. Det er klart at det i slike land ikke blir like selvfølgelig å bruke Home PNA for å koble sammen hjemmet. Men i mange av disse landene har man heller ikke den samme PC-tettheten som i Norden, eller i USA, sier Bender.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse