Elektronisk tunge

Annonse


Smak med elektronisk tunge

Elektronisk tunge

Når vi snakker om multimedia i datasammenheng, glemmer vi at smak og lukt ikke er inkludert. I dataspill som Doom og Quake bør vi kanskje bare være glade for det. Men vårt dagligliv ville vært fattig om ikke tungen ga smaksimpulser.

Søt og sur, salt og bitter
De 100.000 smaksvortene på tungen kjenner lett forskjell på søt og sur, salt og bitter, og de uendelige kombinasjonene.

Vinkjennere kan presist definere forskjellig smak, huske og sammenlikne den med viner de tidligere har drukket. De færreste av oss er i stand til å definere smak så nøyaktig.

Annonse


Silisiumbrikke med hull
Vitenskapsmenn ved Universitetet i Texas i Austin har nå funnet opp en elektronisk tunge. Den er en silisiumbrikke med hull og små følere som etterlikner smaksvortene.

Den elektroniske tungen skal i første rekke brukes til å smake på ting som mennesker helst ikke vil ta i sin munn: Vann med giftstoffer og mat med bakterier.

Skal teste blod og urin
Tungen skal brukes til å teste kroppsvesker som blod og urin, på en rask og effektiv måte. Vesken flyter ned i 100 små hull i silisiumbrikken. Hvert hull inneholder en syntetisk smaksvorte som likner på en svamp.

“Vortene” skifter farge avhengig av den kjemiske sammensetningen i vesken, og hjelper forskerne til å avgjøre hva den inneholder.

Noe for vinklubben?
Den elektroniske tungen er i første omgang beregnet på bruk i offentlige helseinstitusjoner og medisinske laboratorier.

Vi blir allikevel ikke forbauset om den etterhvert dukker opp som konkurrent til vinsmakerne hos Arcus. Og hva med å spleise på en elektronisk tunge til bruk i vinklubben?

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse