Annonse


Stor nettkrig i USA

– Du kan se motstanderne samle seg i et rådhus nær deg når kontraktene skal fornyes, hevder en amerikansk analytiker som skriver om det som kalles «Cable Wars».

Hissig diskusjon
Det største teleselskapet i USA – AT&T – henges ut på linje med erkeskurken Dart Vader i Star Wars av enkelte. Men det hjelper ikke. FCC – som tilsvarer et slags Post- og teletilsynet i USA – har gitt AT&T enerett på å bruke kablene som går inn i den enkelte husstand og bedrift.

Selve hovednettet må AT&T gi samtrafikk på. Men de får kontrollen på linjene fra nettet og til kundene.

Går utover forbrukerne
En viktig årsak til temperaturen i debatten er at AT&T nylig fikk grønt lys til å overta TCI – som er USAs nest største kabeloperatør. Det gir selskapene store muligheter til å fastsette standarder på egen hånd.

Annonse
– De forsøker å gjøre Internett til et slags intranett ved å kontrollere nærmest alt, fra det lokale nettverket, til Internett-tilbyder, til selve kjernen i nettet, sier Charles Brewer i kampanjen OpenNet.

– Dersom forbrukerne ikke har valgfrihet når det gjelder signalene som kommer inn i veggen vil dette føre til at konkurransen blir strupet, mener Brewer, som mener FCCs vedtak ga forbrukerne en stjernesmell.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse