Pentium III-brikke

Annonse


Enda raskere Pentium III

Pentium III-brikke

Innen årets utgang regner Intel med at Pentium III-familien helt tar over fra det som er i ferd med å bli «gammeldagse» Pentium II-prosessorer. Men de raskeste Xeon-prosessorene koster flesk.

Under angrep
Intel angripes for tiden fra to kanter:

Man har billigleverandører som AMD som tar stadig større markedsandeler i segmentet for billige PC-er, hvor selv Intels nedgraderte Celeron-prosessorer ofte viser seg å være for dyre.

Annonse


Og man har Risc-prosessorene som fremdeles er toneangivende i markedet for servere og arbeidsstasjoner, og hvor Intels nære tilknytning til Microsoft og Windows NT ikke har vært tilstrekkelig til å skvise ut leverandører som Sun og HP.

På den annen side får Intel uforutsett hjelp fra Linux-miljøene, siden Linux jo er en Unixvariant som er svært godt tilpasset Intels prosessorfamilie.

2 MB Cache
Men Intel gir seg ikke. Beviset på dette er Intels Pentium III Xeon, som ble introdusert i to versjoner her på CeBIT: Man kan foreløpig velge mellom 500 og 550 MHz.

Den første modellen har plass for inntil 2 MB Level 2-cache, noe som gjør at ytelsesøkningen på prosessoren blir betydelig i forhold til dagens Pentium III-modeller.

Koster flesk
Disse prosessorene blir i første omgang en dyr fornøyelse: Man betaler hele 3.692 dollar (28.000 kroner) for modellen med 2 MB cache når man kjøper 1.000 stykker ad gangen.

Til sammenligning koster den rimeligste Pentium III Xeon 931 dollar (7.059 kroner) – også dette er dyrt hvis man sammenligner med AMDs prosessorer. Derfor vil det nok ta lang tid før man finner en Pentium III Xeon i en typisk hjemme-PC.

Mye for pengene
Ytelsesmessig ligger imidlertid Xeon-familien foran det meste – og prisene er ikke høye hvis vi sammenligner med tilsvarende RISC-prosessorer.

Dessuten er det mulig å hevde at man bokstavelig talt får mye for pengene: En Pentium Xeon III leveres i et spesialkabinett på størrelse med 3Coms Palm Pilot.

8 prosessorer i samarbeid
Serverleverandørene ser ikke ut til å frykte at prisen skal bli for høy på maskiner med de nye prosessorene.

En rekke leverandører, inkludert Hewlett-Packard, Compaq og Dell viser servere med inntil 8 parallellprosessorer her på CeBIT, og arbeidsstasjonene med de nye prosessorene er også på plass.

Annonse