Mobiljord

Annonse


Nå blir mobilnettet globalt

Mobiljord

Målet er å skape reelle roamingmuligheter for hele verden, noe som hittil ikke har vært mulig. Teknologien finnes, men ikke enigheten om standarden, skriver Wired News.

Vanskelig oppgave
Oppgaven er vanskelig. Medlemmene i International Telecommunications Union (ITU), som møtes denne uken, må forholde seg til 11 teknologiske løsninger fra forskjellige selskaper og organisasjoner som alle ønsker at akkurat deres teknologi skal bli verdensomspennende. I tillegg har også enkelte satellittselskaper levert inn sine forslag.

ITU må også forsøke ikke å favorisere enkelte teknologileverandører økonomisk.

Annonse


Penger og prestisje
For det er mye penger og prestisje det er snakk om når en teknologi skal velges som standard for hele kloden.

Uansett valg, vil ”vinneren” imidlertid ikke kunne forhindre sine konkurrenter i å bruke standardteknologien. Dette er i tråd med internasjonale avtaler.

Hvilken standard?
GSM har vært standarden i Europa, CDMA i USA. Qualcomm hevder at til tross for at CDMA ikke er den beste teknologien til å transportere store mengder data, vil det være det systemet som billigst og enklest vil kunne bygges ut i et verdensomspennende nett.

Ericsson hevder på den annen side at WCDMA – en slags ”bredbåndsutgave” av Qualcomms teknologi vil være like enkel å bygge ut, samtidig som den vil kunne transportere større mengder data.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse