Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Utrolig svindel på nett

OSLO: Pass på når du handler på Internett. Det er store sjanser for å bli lurt. Det har nå kommet tall på antall svindlede forbrukere, og tallene overrasker stort.

Ifølge den amerikanske forbrukerorganisasjonen Internet Fraud Watch økte antallet klagesaker fra svindlede forbrukere med 600 prosent i USA fra 1997 til 1998.

Nettauksjoner er verst
Det er kjøpere av datavarer og vanlige forbrukervarer, samt kunder på nettauksjoner som lures oftest. To tredjedeler av klagesakene handler om Internett-auksjoner. Dette melder Internet Fraud Watch på sin hjemmeside.

I rene tall steg antallet klagesaker fra 1 300 til 7 752 fra 97 til 98.

Ti viktige områder
De ti viktigste områdene forbrukerne bør være på vakt mot i følge Internet Fraud Watch er:

Nettauksjoner, Salg av forbruksvarer, datatilbud, Internett-tjenester, tilbud om hvordan man skal tjene penger hjemme, tilbud om å gjøre forretninger, tips om markedsføring, ved bruk av kredittkort, lån og tilbud om jobb.

Forsvinnende lite i Norge
Informasjonssjefen Tommy Berglund i Visa Norge mener problemet foreløpig er forsvinnende lite her i landet. Svindelen utgjør kun tre promille av Visas totale omsetning her i landet, og i dette tallet er det ikke spesifisert hva som er relatert til nettet.

Andre har imidlertid hevdet at halvparten av alle klagesakene i Visa er nettrelaterte, mens bare en prosent av kortbrukerne handler på nett. Berglund vil ikke bekrefte dette tallet, men presiserer at klagesaker ikke er det samme som svindel.

– Det er ikke alltid at kortbrukerne er klar over hva de gjør når de surfer på Internett, sier han.