Annonse


Utrolig svindel på nett

Ifølge den amerikanske forbrukerorganisasjonen Internet Fraud Watch økte antallet klagesaker fra svindlede forbrukere med 600 prosent i USA fra 1997 til 1998.

Nettauksjoner er verst
Det er kjøpere av datavarer og vanlige forbrukervarer, samt kunder på nettauksjoner som lures oftest. To tredjedeler av klagesakene handler om Internett-auksjoner. Dette melder Internet Fraud Watch på sin hjemmeside.

I rene tall steg antallet klagesaker fra 1 300 til 7 752 fra 97 til 98.

Ti viktige områder
De ti viktigste områdene forbrukerne bør være på vakt mot i følge Internet Fraud Watch er:

Annonse


Nettauksjoner, Salg av forbruksvarer, datatilbud, Internett-tjenester, tilbud om hvordan man skal tjene penger hjemme, tilbud om å gjøre forretninger, tips om markedsføring, ved bruk av kredittkort, lån og tilbud om jobb.

Forsvinnende lite i Norge
Informasjonssjefen Tommy Berglund i Visa Norge mener problemet foreløpig er forsvinnende lite her i landet. Svindelen utgjør kun tre promille av Visas totale omsetning her i landet, og i dette tallet er det ikke spesifisert hva som er relatert til nettet.

Andre har imidlertid hevdet at halvparten av alle klagesakene i Visa er nettrelaterte, mens bare en prosent av kortbrukerne handler på nett. Berglund vil ikke bekrefte dette tallet, men presiserer at klagesaker ikke er det samme som svindel.

– Det er ikke alltid at kortbrukerne er klar over hva de gjør når de surfer på Internett, sier han.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse