Nivert, Marianne

Annonse


Avviser nordisk nettmonopol

Nivert, Marianne

Marianne Nivert har vært hos Telia i mesteparten av sitt voksne liv. Nå er hun sjef for 7.700 ansatte i Telia Nätt, som omsatte for nesten 25 milliarder kroner i fjor. Telias nettlady kan bli sjef for nettaktivitetene til den nye nordiske fusjonerte teleselskapet.

Ikke monopol
Men Nivert avviser ovenfor Telecom Revy at Telia/Telenor vil få et tilnærmet monopol på nettjenester i Norden.

– De som sier det har ikke forstått helt hvordan teknologien er i ferd med å forandre telemarkedet. I dag er det flere konkurrenter med tilbud på både transport– og aksesstjenester: Energiselskap, kabelfjernsynselskap, mobiloperatører, ja til og med jernbaneselskap tilbyr nå nettjenester. Selv Stockholm kommune bygger nå et eget telenett, sier Nivert.

Annonse


Variert tilbud
Den svenske nettsjefen tror at det kommer til å finnes et variert tilbud av aksessformer innen kort tid, både via fastnett, satellitt, mobil og annen trådløs kommunikasjon.

– Det viktigste for kundene er ikke hvem som leverer nettjenestene, men hva man vil bruke de til og hva man er villige til å betale for det, sier Telias nettlady.

Like og ulike
Nivert har et større ansvarsområde enn sin norske kollega Jan Edvard Thygesen. I tillegg til det tradisjonelle fastnettet, har hun nemlig også ansvaret for mobilnettet i Sverige og satellittjenestene.

Nettjenestene i Sverige har opplevet en beinhard slankeprosess. Siden 1993 har dette forretningsområdet blitt redusert fra 18.000 til 7.700 ansatte i dag. “En tøff periode”, bemerker Nivert, som ikke tror at fusjonen vil medføre ytterligere rasjonalisering i samme skala.

– Synergieffekter er ikke bare på personal og ressurssiden, men og på kunnskap og teknologi. En fusjon vil gi oss en mulighet til hele tiden å finne de beste løsningene – enten de finnes i Norge eller Sverige, sier Nivert.

Endringer i ledelsen
Hun tror imidlertid at det kan bli mer dramatiske endringer i ledelsene, der hun mener at man “ikke trenger doble ressurser til strategiarbeide”.

Telia er relativt mindre enn Telenor på satellittjenester. Nivert ser ikke bort i fra at styringen av satellittområde kan bli lagt til selskapets fusjonspartner i Norge.

– Det er en styrke at vi ikke er like. Men jeg synes at det er meningsløst å spekulere i plasseringen av styringen av forskjellige deler av det Telia/Telenors virksomheter. Det viktigste er at det skjer etter rent forretningsmessige vurderinger – der det er mest praktisk og hendig, sier hun.

Vil bli store
Hun tar kritikken om nordisk gigantomani med knusende ro.

– Jeg håper virkelig vi kan gjøres til en av de store spillerne i de globale telemarkedet.

Ikke blant de topp 10
– I Norden hersker det riktignok en slags provinsialisme. Men man skal huske på at et sammenslått Telia/Telenor ikke en gang vil være blant de 10 største teleselskapene i Europa.

– Vi må få lov til å være store hjemme. Slik kan vi få gode priser av leverandører i utlandet, som vil komme våre nordiske kunder til gode, sier Nivert.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse