Badarneh, Ziad

Annonse


Verdens minste mobil er norsk

Badarneh, Ziad

Badarneh har utviklet glidetastaturet sitt i samarbeid med Sintef i Oslo. Glideren har fire stopp nedover, og på hvert stopp kan det trykkes mot venstre eller høyre og rett ned/opp.

Dermed får man 12 posisjoner, akkurat som de 12 tastene på en vanlig mobiltelefon, bortsett fra at alt er plassert på en linje, mot mobiltelefonens tre. Dermed reduseres behovet for en stor overflate.

Kan brukes i blinde
– Tastaturet er så enkelt å benytte at det kan brukes i blinde. Mobiltelefonen kan festes på rattet i en bil og tastaturet kan brukes uten at sjåføren behøver å ta blikket fra veien, sier den palestinskfødte oppfinneren.

Annonse


Displayet er også lite, men det er forsynt med et forstørrelsesglass som gjør det enkelt å bruke. Her kan man også legge alle de andre funksjonene som forbindes med en mobiltelefon.

Ideen kan dessuten anvendes på andre maskiner med tastatur, det være seg kalkulatorer, fjernkontroller etc.

Avtale med Ericsson
Glidetastaturet er verdenspatentert og Bandareh kan opplyse at Ericsson har inngått en avtale om utvikling av glidetastaturet tilpasset sine telefoner med intensjon om lisens. Bandareh håper de nye telefonene vil være i produksjon i løpet av to år.

Prosjektet har kostet over 4,5 millioner kroner. Her har SND skutt inn over en million kroner i støtte i tillegg til kunnskap, ideer og kontakter. Oslo Kommune og Statens veiledningskontor for oppfinnere har dessuten støttet prosjektet med 300.000 kroner hver.

Marked? Ja, det tror vi
Så spørs det om det er noe marked for en telefon av Bandarehs størrelse. Men vi ville ikke bli overrasket om det var det. Som den engelske EU-politikeren og tidligere Arbeiderpartilederen Neil Kinnock sa det etter et møte med en lang rekke EU-byråkrater:

– Det er første gang jeg har vært i et rom med så mange menn og alle har hatt behov for å vise at han hadde den minste!

Annonse


Annonse


Annonse