Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mot ett nytt godt PC-år

OSLO: Fjoråret var et enestående godt år for verdens PC-leverandører – og alt tyder på at 1999 blir enda bedre. Det er analysebyråene Dataquest og IDC som er enige om dette. Allikevel er de uenige om de nøyaktige tallene.

Dell 450 MHz PC

Ifølge Dataquest ble det til sammen levert 92,9 millioner i fjor. 36 millioner av dem gikk til USA, som sammen med Europa hadde den sterkeste veksten.

USA og Europa hadde en markedsandel på mer enn 65 prosent i fjor. Andre regioner, først og fremst Asia og Øst-Europa, gikk ikke like bra. Men hvis veksten fortsetter, kan man regne med at det blir solgt mer enn 100 millioner PC-er i 1999.

IDC er noe mer forsiktig i sitt anslag, og sier at det kun ble solgt 90 millioner maskiner i fjor.

Internett-faktoren
I USA økte PC-salget med 19 prosent i 1998. I årets siste kvartal var økningen på hele 23,5 prosent sammenlignet med året før. I følge Dataquest er USA-tallene som regel en god indikasjon på hvordan utviklingen blir i resten av verden året etter.

– Men det som er viktigst, er prisfallet, sier William Schaub, ansvarlig for PC-bransjen i Dataquest.

For to år siden spådde Schaub og hans kolleger at hele PC-bransjen ville stoppe opp hvis ikke bransjen klarte å trenge inn i hjemmemarkedet ved å gjøre prisene lavere eller ved å fortelle folk at det kunne være meningsfylt å ha hjemme-PC.

Det siste tok Internett-fenomenet seg av – blant annet fordi Internett har bidratt til å gjøre PC-bruk like interessant for begge kjønn. I USA er nå 37 prosent av alle husstander, mer enn 100 millioner mennesker, på Internett. Dataquest mener at den samme utviklingen nå kommer i Europa.

Compaq på topp
Dataquests tall sier det samme som de fleste ande markedsundersøkelser, nemlig at Compaq fremdeles er på topp på verdensbasis med 13 millioner solgte PC-er. Dette er en økning på 20,7 prosent fra 1997.

På 2. plass i verden finner vi IBM, med 8,2 prosent markedsandel. Dell, som allerede er nr. 2 i USA, er imidlertid like i hælene på IBM. Hewlett-Packard og NEC er de to siste på topp fem-listen, med henholdsvis 5.8 og 4.3 prosents markedsandel.

Apple overrasker
Når det gjelder utviklingen fremover, så viser Dataquests tall at NEC hadde en negativ utvikling (minus 4 prosent) i fjor, og at IBM hadde de laveste vekstraten i USA. Det er derfor grunn til å tro at Compaq, Dell og Hewlett-Packard blir vinnerne i 99. Og Apple er fremdeles ikke blant de fem, til tross for det gode salget av iMac.

– Utviklingen i Apple-markedet angår kun Apple, og ikke PC-markedet generelt, sier Schaub, mens IDC mener at det tross alt er bemerkelsesverdig at Apple er på 7. plass i en verden som ellers er totalt dominert av Wintel-maskiner.

Annonse