Dell 450 MHz PC

Annonse


Mot ett nytt godt PC-år

Dell 450 MHz PC

Ifølge Dataquest ble det til sammen levert 92,9 millioner i fjor. 36 millioner av dem gikk til USA, som sammen med Europa hadde den sterkeste veksten.

USA og Europa hadde en markedsandel på mer enn 65 prosent i fjor. Andre regioner, først og fremst Asia og Øst-Europa, gikk ikke like bra. Men hvis veksten fortsetter, kan man regne med at det blir solgt mer enn 100 millioner PC-er i 1999.

IDC er noe mer forsiktig i sitt anslag, og sier at det kun ble solgt 90 millioner maskiner i fjor.

Annonse


Internett-faktoren
I USA økte PC-salget med 19 prosent i 1998. I årets siste kvartal var økningen på hele 23,5 prosent sammenlignet med året før. I følge Dataquest er USA-tallene som regel en god indikasjon på hvordan utviklingen blir i resten av verden året etter.

– Men det som er viktigst, er prisfallet, sier William Schaub, ansvarlig for PC-bransjen i Dataquest.

For to år siden spådde Schaub og hans kolleger at hele PC-bransjen ville stoppe opp hvis ikke bransjen klarte å trenge inn i hjemmemarkedet ved å gjøre prisene lavere eller ved å fortelle folk at det kunne være meningsfylt å ha hjemme-PC.

Det siste tok Internett-fenomenet seg av – blant annet fordi Internett har bidratt til å gjøre PC-bruk like interessant for begge kjønn. I USA er nå 37 prosent av alle husstander, mer enn 100 millioner mennesker, på Internett. Dataquest mener at den samme utviklingen nå kommer i Europa.

Compaq på topp
Dataquests tall sier det samme som de fleste ande markedsundersøkelser, nemlig at Compaq fremdeles er på topp på verdensbasis med 13 millioner solgte PC-er. Dette er en økning på 20,7 prosent fra 1997.

På 2. plass i verden finner vi IBM, med 8,2 prosent markedsandel. Dell, som allerede er nr. 2 i USA, er imidlertid like i hælene på IBM. Hewlett-Packard og NEC er de to siste på topp fem-listen, med henholdsvis 5.8 og 4.3 prosents markedsandel.

Apple overrasker
Når det gjelder utviklingen fremover, så viser Dataquests tall at NEC hadde en negativ utvikling (minus 4 prosent) i fjor, og at IBM hadde de laveste vekstraten i USA. Det er derfor grunn til å tro at Compaq, Dell og Hewlett-Packard blir vinnerne i 99. Og Apple er fremdeles ikke blant de fem, til tross for det gode salget av iMac.

– Utviklingen i Apple-markedet angår kun Apple, og ikke PC-markedet generelt, sier Schaub, mens IDC mener at det tross alt er bemerkelsesverdig at Apple er på 7. plass i en verden som ellers er totalt dominert av Wintel-maskiner.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse