Annonse


Elegante råtasser fra SGI

– Silicon Graphics ønsker å gjenerobre ingeniørmiljøene som har skiftet ut UNIX med NT, og gi et alternativ til de som i dag jobber med PhotoShop og Quark på Macintosh, sier Miller til Telecom Revy.

Heftige spesifikasjoner
Silicon Graphics (SGI) elegante og heftige Visual Workstation 320 er i utgangspunktet basert på en eller to 350-450 MHz Pentium II, mens Visual Workstation 450 baserer seg på opptil fire 450 MHz Xeon-prosessorer. Maskinene bruker Universal Serial Bus og Firewire i stedet for ISA.

Basismodellen av den rimeligste maskinen vil koste knappe 30.000 kroner i Norge med 350 MHz Pentium II-prosessor, 128 MB ECC-minne, 6.4 GB Ultra ATA-harddisk, 32x CD-ROM, 100 Mbps Ethernet integrert med hovedkortet, samt analog og digital video I/O. Visual Workstation 540 vil koste fra drøye 40.000 kroner. SGI-maskinene kan leveres med lekker 17,3-tommers flatskjerm i breddeformat til knappe 22.000 kroner. Prisene er uten moms.

Annonse


Samarbeid med rivaler
SGI har integrert sine Cobalt grafikk-, video- og audioteknologier med Wintel-teknologien, og koblet det proprietære brikkesettet direkte til hovedkortet. For å få det til, har SGI innledet nærkontakt med sine gamle rivaler Microsoft og Intel.

SGI fikk tilgang til spesifikasjonen på Intel P6-bussen for å gjøre sin teknologi kompatibel med Intel-arkitekturen, og utviklet det nye 3D-grensesnittet ut fra SGI OpenGL og Microsoft DirectX.

PC uten flaskehalser
Grafikkbrikkesettet Cobalt har en 3,2 GB/s databuss mellom brikken og minnet. En 800 MB/s buss kopler brikkesettet til prosessoren. Fra brikkesettet går det en 1,6 GB/s forbindelse til nettverk, Firewire og video-/audio-brikken. Så snart du har fått dataene inn i SGI-stasjonen, kan du gjøre hva som helst, uten å støte på flaskehalser.

En tradisjonell PC har 800 MB/s-forbindelse mellom brikkesettet, prosessoren og minnet, og 132 MB/s til PCI-bussen, som deles mellom grafikkort, lydkort og nettverkskort. En AGPx2-buss gir imidlertid grafikken 512 MB/s-forbindelse.

Vil SGI makte fortsettelsen?
SGI har satset flere hundre millioner på de nye arbeidsstasjonene, til tross for at selskapet har fått 3,8 milliarder kroner i underskudd de siste fem kvartalene. SGI setter bort produksjon, salg og support, og produserer de nye arbeidsstasjonene etter bestilling via Internett.

SGI møter tøff konkurranse fra Hewlett-Packard, Dell, Compaq og Intergraph. Spørsmålet er bare hvorvidt SGI vil makte å fortsette tilpassningen av sine proprietære teknologier til industristandarden, i samme utviklingstakt som Intel og Microsoft.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse