Annonse


Data bedre enn Mozart?

Programmet heter Experiments in Musical Intelligence og henter systematisk informasjon fra verkene til de store mestre skaper nye verker i deres ånd, skriver Aftenposten.

Cope er mannen bak programmet. Han hevder overfor BBC at programmet er så godt at det komponerer musikk på egen hånd som en slags selvstendig komponist.

Finner musikkmønstre
Programmet finner frem til mønstre i musikken, trekker ut de typiske trekkene i hvert enkelt verk, analyserer disse trekkene og komponerer nye stykker. Et av stykkene har for eksempel tittelen: “Symphony in the Style of Mozart”.

Cope hevder selv at han har lurt mange mennesker med musikken komponert av dette dataprogrammet, inklusive seg selv. Folk er rett og slett ute av stand til å høre forskjell.

Annonse


Smaker ikke ekte
Ikke alle er enig med ham. En annen musikkprofessor, denne gangen ved Universitetet i Southhampton, Anthony Pople, sammenligner komposisjonene med frysetørret kaffe: De ligner, men smaker ikke som “the real thing”.

Pople sier at han ville ha gjettet på at musikken var komponert av en av Mozarts samtidige, men mindre dyptloddende og mindre dyktige kolleger. Pople sier til BBC at programmet nok gjør de riktige tingene, men ikke alltid til rett tid.

– Den sporer av, av og til, sier han, og legger til: — Men det er spennende!

På nett
Den som har god tid kan finne musikken i Real Audio. Her kan man blant annet finne en sonate á la Beethoven, en symfoni i Mozarst stil, Computer-Chopin og en høyteknologisk “rag”.

Webdressen er: http://news.bbc.co.uk/hi/english/sci/tech/