Annonse


Live radio baner vei på nett

Når man snakker om radio i Norge er det NRK, P4 og Radio 1 som ligger nærmest hjertet – i den rekkefølgen. Dette er imidlertid ikke rekkefølgen på nett. Her er nemlig Radio1 en suveren vinner.

Slik skal nettet være
Radio 1 har vært på nett helt siden 1995, men det er først i det siste at det har tatt av. Det siste året har nemlig Radio 1 kombinert radiosendinger med Internett-teknologi, noe som blant annet gir deg muligheten til å bestille det som spilles direkte fra Boxman.

Du kan også delta i meningsmålinger og chatte med andre lyttere.

Annonse
Kaos i trafikken
I tillegg samarbeider Radio 1 med NetCom og Statens vegvesen for å informere deg om trafikkbildet. Alle trafikkmeldinger som kommer inn blir umiddelbart lagt ut på nett, og de planlegger å legge bilder fra trafikken direkte ut på nett.

– Vi jobber også med å få lagt ut stillbilder fra Radio 1-helikopteret direkte på nett, sier Internett-ansvarlig i Radio 1, Ole Jørgen Torvmark.

Trafikktilbudet er genialt når man kjører til jobben en mandags morgen. Det er bare å koble opp den bærbare PC-en for å sjekke nettet for trafikkork. Står trafikken på Mosseveien kan du bare ta en annen vei.

For dårlig kapasitet
Det eneste problemet med Radio 1s tjeneste per i dag er at kun 70 brukere kan høre på nettradioen samtidig.

Med tanke på at jeg forsøkte å koble meg på mer enn 10 ganger og aldri kom inn, er vel det en begrensning som bør endres. Torvmark lover at kapasiteten skal økes etter hvert.

Akseptabelt
P4 ligger ett skritt bak Radio 1. Alle sendinger går direkte på nettet, og de har sider som går utover det helt nødvendige. Likevel mangler det lille ekstra som Radio 1 tilbyr lytterne. P4 på nett gir liksom ikke noe ”kick”.

Uheldigvis var ikke P4 tilgjengelig for kommentar da artikkelen ble skrevet.

Våkner snart
Den store kjempen i norsk radio, NRK, ligger derimot litt etter. Etter en god start på midten av 90-tallet med utleggelse av IRMA 1000 på nett har det dabbet av litt. Per i dag er det kun tjenesten “Alltid Nyheter” som sendes på nett.

Det er også diverse utvalgte klipp som kan lastes ned. Blant annet er Espen Thoresens samtale med Teheran Flyplass alltid en suksess.

Lover forbedring
Det hjelper liksom lite med statiske nettsider. Det er live sending som er interessant, og det kan de ikke tilby per i dag av økonomiske og rettighetsmessige årsaker. Vaktsjef Christian Astrup i NRK Interaktiv lover imidlertid snarlig forbedring.

– I løpet av vinteren vil alle NRKs radiokanaler være direkte tilgjengelige på nettet. Vi regner faktisk med å bli Norges største på lyd og bilde over nett før sommeren, sa Astrup.

Mens du venter på NRKs tjenester kan du jo alltids høre på de siste klassikerne fra NauFM i Papua Ny-Guinea – www.naufm.com.pg/naufm.ram

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse