Annonse


Bedre telekonkurranse?

Aksessnettet har vært en het potet i de fleste lands dereguleringsprosess. Her i Norge viste det seg fort at oppløsningen av monopolet, ikke førte til reell konkurranse. Eksmonopolisten Telenor sitter fortsatt med mer enn 90 prosent av all teletrafikk.

Hemmer konkurransen
Etter krass kritikk fra flere hold, er myndighetene i ferd med å innse at Telenors monopol på aksessnettet, er svært konkurransehemmende.

Seksjonssjef i Konkurransetilsynet Arve Kvåle i konkurransetilsynet er derfor positiv til at kobberet skal slippes fri – LLUB (Local Loop UnBundling)

Annonse
– Det gir incentiver til raskere utvikling av data- og teletjenester, sa han i dag under Telecom-dagene i Ingeniørenes hus.

Tele 2 via radio
Tele 2 har derimot satset mye på radioaksess. I Sverige, der statseide Telia fortsatt har kontroll over kobberet, har Tele 2 kjørt pilot i Gøteborg og Stockholm som dekker 70 prosent av bedriftene.

Tele 2 har allerede kjørt tester i Oslo via en node på Økern.

Salgsjef i Tele 2 Trond Nedregård (bildet) sier at dette i første omgang vil bli tilbudt bedrifter, men også vil kunne komme for husholdninger som ligger i tettbebygde strøk.

Feil teknologi
Han er ikke så overbevist om at frislipp av kobberet vil spille så stor rolle.

– Kvaliteten på det norske kobberet er sterkt varierende. Med radioaksess blir vi herre i eget hus, sier han til ITavisen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse