Joramo, Arne.gif

Annonse


Selger 49 % av Telenor

Joramo, Arne.gifHøyre har fått det som de vil med Telenor. Det blir delprivatisering. Tidligere har Høyres Per Kristian Foss klart markert et ønske om å overføre 49 prosent av Telenor til private hender.

Selv om det i sin tid var et taktisk spill for å få beveget Arbeiderpartiet til 30 prosent, er ikke en Hydro-modell uaktuell – muligens tatt i flere steg.

Hermansens ønsker
Etter omorganiseringen av Telenor som ble proklamert for bare ei uke siden er det uaktuelt å privatisere bare deler av Telenor. Det mest aktuelle her har vært Telenor International og selskapet vil ikke lenger finnes, men være delt opp på en rekke ansvarsområder.

Tormod Hermansen ønsker seg en internasjonal partner inn i Telenor. Og partneren heter British Telecommunications plc (BT).

49 prosent
Etter det ITavisen har grunn til å tro, har BT tidligere sagt minimum 20 prosent som betingelse for å gå inn i Telenor. I tillegg ønsker man børsnotering både i Oslo, London og kanskje NewYork.

Da blir lett 33 prosent minimum, men 49 prosent faktisk mer sannsynlig.

Telia-Telenor-fusjon?
Det er en lang rad med objektive kriterier som taler for en ny fusjonsrunde med Telia. I Sverige er det ikke lenger noen prestisje knyttet til det tidligere havariet. Ny næringsminister, skandinaveren Jan Stänbeck som styreformann og kanskje den norskgifte jernkvinnen Mariann Nivert som ny konsernsjef, gjør døren for nytt fusjonsforsøk adskillig videre.

I tillegg kommer det faktum at Unisource langt på vei er terminert og at Telia alene har store problemer med sin Norden-satsing – ikke minst i Norge der et tredje mobilnett blir for dyrt og usikkert. Telia trenger en ny internasjonal partner. Kanskje kan BT bli limet som kiler sammen Telia og Telenor?

Og nøler Telia med eget mobilnett i Norge, så er ikke nølingen mindre hos partnerene i Telenordia i Sverige. Av de samme årsakene: For dyrt og for usikkert. Som ikke det var nok, kommer milliardinnsparingene ved en fusjon.

Motkreftene
De eneste to store hindrene for en ny fusjonsrunde er at den norske samferdselsministeren fortsatt heter Odd Einar Dørum og han kan ikke forventes å bli noen drivkraft i en slik prosess.

Det andre er at Telia ikke er vedtatt delprivatisert. Det kan virke forsinkende på en ny fusjonsrunde, men behøver ikke blokkere muligheten.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse