Annonse


Enklere rett på nett

Clara, Internetts nye rådgiver, åpnet torsdag 12. Det nye nettstedet skal veilede om opphavsrettigheter og bruk av åndsverk. I følge pressemeldingen fra nyhetsbyrået Newswire skal Clara dermed redusere omfattende misbruk som skyldes uvitenhet.

Opplysningstjeneste
– Målet er å sørge for så god informasjon at alle kan finne ut hvordan de går fram og hvor de skal henvende seg, sier direktør Erik Ova i Norwaco.

Clara er en informasjonstjeneste for alle som ønsker å bruke musikk, tekst, film eller bilder som er beskyttet av opphavsretten. Nettstedet er resultatet av et samarbeid mellom de norske forvaltningsorganisasjonene BONO, Kopinor, LINO, Norwaco og TONO. Ett års arbeid ligger bak opprettelsen av Clara.

Mye ulovlig bruk
– En rask surfetur på Internett viser at det ligger mye uklarert materiale der. Clara vil forhåpentlig hindre at folk blir lovbrytere mot sin vilje fordi de ikke kjenner regelverket, sier daglig leder Sverre Ingram Andersen i skribentenes organisasjon LINO.

Annonse


I følge norsk lov er det ikke tillatt å endre eller bruke andres verker i offentlig sammenheng uten å innhente tillatelse.

Lov og ikke lov
– Dersom man eksempelvis gjengir et verk av Franz Widerberg på en fødselsdagsinvitasjon til sine nærmeste venner, behøver man ikke å klarere rettighetene. Et firma som trykker det samme verket på invitasjonen til sitt 50-årsjubileum, vil derimot være nødt til å klarere bruken på forhånd, sier daglig leder Harald Holter i billedkunstnernes organisasjon BONO.

Clara finner du på http://www.clara.no