Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hvorfor får du musesyken?

TELEGRAM: Femti prosent av alle svensker som jevnlig jobber med en datamaskin utvikler smerter i nakke, skuldre og armer. Musesyken utgjør et ganske stort helseproblem, siden to millioner jevnlig arbeider på data.

Det svenske Arbetslivsinstitutet setter derfor i gang et prosjekt for å kartlegge hvordan musesyken oppstår, hva årsaken til problemene er og når de kommer, skriver Computer Sweden.

Helse for databrukere
Prosjektet har fått navnet Arbetshälsa för dataoperatörer og man skal følge 1.500 svensker med varierende dataoppgaver frem til slutten av 1999.

Allerede nå peker imidlertid prosjektleder Ewa Wigaeus Helm på en serie vanlige årsaker: Monotone arbeidsoppgaver, er selvsagt viktig. Vil man unngå musesyken er det viktig å variere arbeidsoppgavene i høyest mulig grad.

Trenger opplæring
Manglende kunnskap om hvordan dataprogrammene fungerer er også en vanlig årsak til slitasje på medarbeiderne.

– Mangel på kunnskap skaper unødvendig mye stress, og får brukeren til å taste på måfå og langt oftere enn nødvendig. Dette kan resultere i at man utvikler musesyken. Grundig utdanning i bruk av dataprogrammene vil kunne forebygge musesyken, sier Ewa Wigaeus Hjelm.