Annonse


Utrolig rask datamaskin

Forskningslaben kan regne med å få ut utrolige 3,9 billiarder kalkulasjoner i sekundet av den nye maskinen, som i tillegg kan lagre 2,6 billiarder bytes (Billy-bytes?).

Utrolige tall
Det er vanskelig å forestille seg noen av disse tallene, men det dreier seg om like mye data som man kan finne i alle bøker og skrifter som er lagret i USAs nasjonalbibliotek, Library of Congress.

Og regnekraften tilsvarer det man ville få hvis man satte alle PC-ene til Statoils ansatte sammen i ett kabinett.

Litt større en vanlig
IBM forteller at den nye maskinen strengt tatt ikke kan sammenlignes med en vanlig PC. Den kan bestå av inntil 5.856 prosessorer og 75 Terabyte hukommelse, mot 1 prosessor og 8 Gigabyte minne i en vanlig PC.

Annonse
Maskinen krever da også 4000 ganger mer gulvplass enn en PC, den veier 50 tonn og inneholder 250 kilometer kabling. Til sammenligning klarer en vanlig PC seg med 5 meter kabling, i følge IBM.

God PR
Maskinen har fått navnet Blue Pacific, og har fått såpass høy stjerne at USAs visepresident, Al Gore, deltok i dåpsseremonien fra et regjeringskontor i Washington.

– I løpet av de siste 50 åra, har innovasjon stått for om lag halvparten av vår økonomiske vekst, og jeg er nå glad for å kunne annonsere verdens raskeste datamaskin, som vil føre til fremskritt innen medisin, produksjon, luftfart og globale klimaforandringer, sa Gore, som kanskje mente forskning om globale klimaforandringer.

Nytt Internett etablert
Samtidig kunne Gore fortelle at Clinton onsdag ratifiserte to lover som vil ha betydning for teknologiutviklingen fremover.

Blant annet en lov som etablerer Next Generation Internet. Her går en rekke universiteter, utvalgte teknologibedrifter og regjeringen sammen om et nett som vil koble 100 universiteter sammen med hastighet som er inntil 1.000 ganger raskere enn dagens Internett.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse