Arnt Sommerlund

Annonse


Mobilen som tar over

Arnt SommerlundFram til i år har enkeltbåndtelefoner (singel band) vært det eneste å få tak i på markedet. Men nå når mobilkapasiteten i Norge utvides fra bare GSM 900 til også GSM 1800, bør du vurdere å ta i bruk en tobåndstelefon. I hvert fall hvis du bor eller ferdes i tettbygde strøk med mange mobilbrukere.

Nokia satser tobånd
– Vi tror at tobånds GSM-telefoner vil bli den største kategorien innen GSM i slutten av 1999. Og i slutten av år 2000 vil tobåndstelefoner bortimot ha erstattet enkeltbåndstelefoner når det gjelde ny telefoner på markedet, sier president Jorma Ollila i Nokia.

Nokias toppsjef får støtte av sin argeste konkurrent, Ericsson, i denne påstanden.

Ericsson utvider
Ericsson legger ikke skjul på hva som er satsingsområdet innen GSM. Deres toppmodell SH 888, som har både innebygd modem og infrarød dataoverføring, har fått en lillebror. S 868 er også en tobåndstelefon, men mangler blant annet infrarød overføring. I tillegg har Ericsson introdusert en modell kalt I 888 World, som er en tobåndstelefon for GSM 900 og GSM 1900. Sistnevnte bånd for de som reiser og oppholder seg i USA.

De første
Men det var utfordreren Bosch som først klarte å lansere en tobåndstelefon på det norske markedet med sin prisgunstige modell 738. Modellen 718 er en variant for bruk i USA på 1900-båndet.

Både Ericsson og Motorola var i sommer før erkerivalen Nokia med sine tobåndstelefoner. Svenskene med SH 888 og amerikanerne med cd920/930. Men i høst har finnene levert sin Nokia 6150. Nokia mangler riktignok ennå en tobåndstelefon for Europa og USA (GSM 900 og GSM 1900).

Flere kommer
Også de mindre, men stadig voksende mobilprodusentene kommer med tobåndstelefoner på det norske markedet i den nærmeste tiden. Siemens har lenge annonsert sin S 15. Panasonic lanserte for kort tid siden sin GD70. Mitsubishi MT30D er også “rett rundt hjørnet”.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse