Annonse


Elegant nett-telefoni

Boksen, som ikke er større enn ei voksen hånd, har antenner og alt som skal til for å lage et trådløst lokalnettverk for PCene med en ytelse på 3 megabit per sekund. I tillegg har boksen et uttak for en vanlig analog telefon. Ettersom kommunikasjonen foregår over lokalnettet, er det IP-protokollen som benyttes.

Enkelt
Dette er den enkleste måten å ta i bruk IP-telefoni vi har sett hittil. Spådommer, blant annet fra Ericsson-sjefen Sven-Christer Nilsson, tilsier at vi vil se en rekke nye varianter av måter å ta i bruk IP-telefoni på i tiden som kommer.

BreezeComs løsning er i så måte en av de enkleste vi har sett hittil. Ved hjelp av internettleverandøren kan man ringe hvor som helst i verden via IP-telefoni. Eller man kan ringe via bedriftens lokalnett, uansett hvor i verden lokalkontorene befinner seg, og dermed gå helt utenom det offentlige telenettet.

Standard-utstyr
– Det som er viktig å merke seg er at vårt utstyr følger IEEE-standarden 802.11 og kan kjøre vanlig ethernett. Denne standarden ble ferdig i sommer, og vi venter at standardiseringen vil føre til økt konkurranse og masseproduksjon av trådløse nettverk. Resultatet vil bli at prisene går ned etterhvert, sier regionsjef for distributøren Upgrade Communication i Norge, Bjørn Kjeseth.

10 megabit kommer
Amnon Dori, som er regionsjef for den israelske produsenten BreezeCom, forteller at selskapet har to personer som jobber i standandardiseringskomiteen for trådløse nettverk. Han regner med at det vil komme hurtigere nettverk i løpet av våren 1999.

– Neste generasjon av trådløse lokalnett ventes å gi om lag 10 megabit per sekund ytelse i trådløse nett, sier Dori.

Må kjøpe nytt
Han forteller at det ikke vil bli mulig å oppgradere til høyere ytelse. Det vil bli nødvendig å kjøpe helt nytt utstyr, det vil si basestasjon og de boksene eller kortene som knytter PCene til det trådløse nettet for å få økt kapasitet. Han regner imidlertid med at 3 megabit per sekund er tilstrekkelig for svært mange i kontormiljøer i lang tid framover.

– De som ønsker 10 megabit trådløse nett i dag, kan kjøpe det fra konkurrenter som har egne løsninger. Vi holder oss til standarder, noe som gir kundene frihet til å blande utstyr fra ulike leverandører, med den friheten det gir. Dette er en forutsetning for at markedet skal ta av, tror vi, sier Dori.

Industrimiljøer
Trådløse lokalnett er aktuelt når man skal utvide et eksisterende nett, uten å legge nye kabler. Da kan det konkurrere med kabling i pris, i tillegg til at det er svært enkelt å få i gang.

Minst like viktig er at trådløse lokalnett kan være helt nødvendig for å få satt opp et lokalnettverk i fredede bygninger eller i eldre industrimiljøer – der det rett og slett er komplisert å få lagt kabler.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse