Gates, Bill NY2

Annonse


Microsoft slår tilbake

Gates, Bill NY2

Det var under avhøret av Netscape-sjef James Barksdale at Microsofts advokat, John Warden, dro frem en e-post som James Clark sendte til Microsoft så tidlig som i 1994.

Ville ha suksess
I meldingen til Microsofts Dan Rosen, skrev Clark at de ikke hadde noen intensjoner om å konkurrere med Microsoft.

– Vi ønsker at dette selskapet skal bli en suksess, men ikke på bekostning av Microsoft. Vi ville sette pris på å samarbeide med dere. Avhengig av interessenivået, kan dere ta en eierandel i Netscape, med mulighet til å øke andelen senere, skrev Clark

Annonse
Ingen ante noe
Barksdale sa at han ikke visste om denne meldingen inntil nylig, og at han ikke hadde sett det før det ble lagt frem i rettssalen onsdag.

– Dette var et initiativ som Clark tok på egen hånd, som ble avslått, og som han aldri diskuterte hverken med styret eller med meg, sa Barksdale.

Vitner igjen
Grillingen av Barksdale foregikk på grunnlag av den 126 sider lange, skrevne vitneforklaringen som Barksdale hadde gjort på forhånd, og som er basis for store deler av Justisdepartementets sak mot Microsoft.

I følge forklaringen brukte Microsoft sin markedsmakt til å eliminere Netscapes muligheter til å distribuere sin nettleser via PC-produsenter og Internett-leverandører. Dette medførte at de måtte vekk sin nettleser gratis, noe som medførte et inntektstap på 60 millioner dollar i måneden.

Er det noen forskjell?
Barksdale innrømmet at Netscape fremdeles tjener penger, og har hatt inntekter siden starten. Riktignok har de ikke en markedsandel på 85 prosent lenger, men likevel vil de distribuere nettleseren til 68 millioner PC-brukere det neste halvåret.

Dette gjør de blant annet takket være mer enn 7000 partnere, inkludert 4285 Internett-leverandører, 520 dataprodusenter og 1546 innholdsleverandører.

Folk gidder ikke
Barksdale sa at det var alvorlig at Microsoft pakker Internet Explorer sammen med Windows, og han hevdet videre at konkurransen fra Microsoft ikke har sørget for at Netscape og andre konkurrenter har vært nødt til å være innovative:

– De har redusert innovasjonsnivået for alle som ville vært aktive i markedet, ved å gi vekk Explorer gratis og dermed gjøre det uøkonomisk for andre å forbedre sine produktet, sa Barksdale.

Duppet av
I følge observatører ble resultatet av den ekstremt lange rapporten at det ble en ganske kjedelig dag i retten.

En rekke tilhørere, og også noen av departementets advokater, hadde store problemer med å ikke duppe av, hevder amerikanske Infoworld Electric.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse