mobildame

Annonse


Mobil svekker immunsystem?

mobildameDen britiske forskeren Roger Coghill kom med påstanden ved en internasjonal konferanse i London torsdag, melder den svenske avisen Aftonbladet.

Vil ha advarsler
– Det er på høy tid å trykke advarsler på telefonene, sier Coghill, som til daglig arbeider ved universitetet i Bristol.

Tidligere er det kommet advarsler om at den elektromagnetiske strålingen fra telefoner kan gi kreft, hjernesvulster, hukommelsestap og hodepine. Nå er det de hvite blodcellene som ikke tåler strålingen fra mobiltelefonene.

Troverdig?
Flere mobilprodusenter har rettet kritikk den andre veien. Roger Coghill blir blant annet beskyldt for å være useriøs.

Det hører med til historien at ingen vitenskapelige tidsskrift har villet publisere undersøkelsene.

Kortvarig ikke farlig
– Det er ikke farlig å bruke telefonene to til tre minutter. Men det kan være farlig å ha den på 20 minutter eller mer, sier Bristol. Han sier til fjernsynskanalen BBC at det kanskje er mulig å bli skadet bare man bærer telefonen med seg.

Coghill tok friske celler og utsatte noen av disse for elektromagnetisk stråling. Etter tre timer fungerte bare en tredjedel av de cellene som ble utsatt for strålingen fra en mobiltelefon som stod påslått. Etter seks timer fungerte bare 13 prosent av cellene. Hele 70 prosent av cellene som ikke ble utsatt for stråling fungerte etter seks timer.

Roger Coghill forlanger nå at mobilprodusentene merker sine telefoner med en advarende tekst. Han har også anmeldt en britisk kjede av butikker for å ikke advare mot eventuelle farer ved bruk.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse