Gates, Bill NY2

Annonse


Microsoft i retten mandag

Gates, Bill NY2Justisdepartementet i USA har hele 20 delstater med seg i ryggen når rettsforhandlingene endelig starter mandag, etter måneders og års diskusjon om hvorvidt Microsoft har misbrukt sin markedsmakt i forhold til sine konkurrenter og partnere.

Uten Bill
Anklagen sier at kundene har fått dårligere valgmuligheter på grunn av Microsoft. Vitner fra IBM, Intel og Netscape er innkalt av aktoratet for å fortelle om trusler, bestikkelser og utpressing fra Microsoft og Bill Gates.

Bill Gates stiller for øvrig ikke selv i retten. Men hans advokater får ikke noen enklere jobb av den grunn, siden listen over det departementet kaller ulovlig oppførsel etterhvert begynner å bli svært så lang.

Vil skille IE og W98
Justisdepartementet ønsker at Microsoft skal fjerne Internet Explorer fra Windows. Samtidig skal det bli slutt på avtaler som gjør at store, amerikanske Internett-tilbydere som AT&T og America Online snakker pent om IE som motytelse mot at disse selskapene blir trukket fram i Windows.

Rettssaken skal også avgjøre om det skal bli mulig for PC-leverandører å tilpasse åpningsskjermen i Windows etter eget ønske.

Naturlig plass
Microsoft sier at det allerede er mulig for PC-leverandørene å gjøre dette, samtidig som selskapet hevder at IE har en naturlig plass i Windows fordi det dermed blir enklere å bruke PCen. Brukerne kan for eksempel hoppe direkte fra et vanlig program og inn på nettet. Microsoft fikk så sent som i juni en delvis støtte for dette synspunktet i en annen rettssak.

Trusler
Et av hovedpunktene i anklagen handler om et møte hos Netscape 21. juni 1995, hvor Netscape-sjef Jim Barksdale og diverse Microsoft-ledere deltok. På det tidspunktet var IE ennå ikke ferdig, og mye tydet på at Netscape ville overta markedet for Internett-lesere- Derfor ble Netscape bedt om å begrense markedet for Navigator til maskiner som ikke brukte Windows 95.

Til gjengjeld skulle Netscape få en “ikke ubetydelig eierpost” i Microsoft. Netscape mente at dette ville være ulovlig markedsmanipulasjon, og sa nei takk. Svaret fra Microsoft var en strategi som skulle “stenge luftveiene hos Netscape”. Ikke lenge etterpå lanserte Microsoft sin strategi om å dele ut IE gratis.

Press
Andre eksempler: Apple ble lenge utsatt for press fra Microsoft om ikke å gjøre QuickTime tilgjengelig på nettet, siden dette produktet konkurrerte direkte med Microsofts DirectShow. Microsoft ønsket heller ikke at Apple skulle la Netscape Navigator eller Java følge med når folk kjøpte Macintosh.

Skittentøyvask
Det er også ventet tilsvarende påstander i forholdet mellom Microsoft og selskaper som Intel og IBM. Resultatet blir antakelig en gigantisk skittentøyvask om forholdene i programvarebransjen.

Amerikanerne sammenligner den med tilsvarende saker mot Standard Oil – som førte til oppløsningen av Esso, eller mot AT&T, som i 1984 delte dette telefonselskapet i 7 såkalte lokale Baby Bell, mens AT&T beholdt retten til å selge riks- og internasjonal telefoni. Men man bør også huske at Justisdepartementet har tapt slik saker, blant annet da IBM sto i fokus på åttitallet.

Rettssaken skal etter planene vare i 7 uker.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse