Annonse


Ulovlige data-Norge

– Norge er en versting når det gjelder piratkopiering av data, både i skandinavisk og i verdenssammenheng, påstår advokatene Grete Funderud og Fred Arne Gade i advokatfirmaet Arntzen, Underland og Co. overfor Aftenposten.

Mange får problemer
Advokatene representerer Business Software Alliance (BSA), som er en sammenslutning som forsvarer de store programvareleverandørenes interesser. Fire advokater i selskapet bruker mesteparten av arbeidsdagen i forbindelse med piratkopiering.

I det siste har flere kommuner fått problemer etter å ha brukt piratkopiert programvare. Vestvågøy kommune i Lofoten fikk nylig en regning på 222.000 kroner, som ennå ikke er betalt. Folldal kommune har betalt 85.000 kroner for det samme, og Kongsberg kommune må møte i retten.

Taper penger
I følge analyseselskapet International Planning & Research (ICR) er 46 prosent av all programvare i norsk næringsliv, og i det offentlige piratkopiert.

Det betyr at staten årlig går glipp av omlag 200 millioner i skatter og avgifter, om undersøkelsen holder mål.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse