Annonse


Mobiloperatører med problem

Telia og Mobilix tilbyr begge GSM 1800-løsninger i Danmark. Men de kan ikke tilby kundene problemfri veksling mellom nett, og det gjør potensielle kunder skeptiske. Det er trolig forklaringen til at selskapene har solgt langt færre abonnement enn ventet.

Vil ha egen lisens
Mobilix har nå søkt om å få lisens på sitt eget GSM 900-nett. Det er den eneste måten å bli konkurransedyktig på, mener selskapet.

-. Det blir for dyrt å dekke hele Danmark med GSM 1800-nettet, sier Mobilix administrerende direktør Monique Moullé-Zetterström til den svenske næringsavisen Dagens Industri.

Brutte forbindelser
Både Telia og Mobilix har avtaler om samtrafikk med Sonofon, i områder der de selv ikke har satt opp nett. Men dette gjelder bare for 1800-nettet. Sonofon tillater ikke at andre mobiloperatører veksler mellom selskapets 900 og 1800-nett. Dette fører til at forbindelsene ofte blir brutt.

Annonse


Telenordia, som er deleid av Tele Danmark, er den eneste operatøren i Sverige som bare har lisens på et GSM 1800-nett. Et landsdekkende nett skal i følge avtalen stå ferdig i 1999, men selskapet har ennå ikke begynt å bygge ut dette. Den danske næringsavisen Børsen mener det er tvilsom om Telenordia i det hele tatt kommer i gang med utbyggingen.

I følge Mobilix vil et GSM 1800-nett som dekker 65 prosent av Danmark koste 1,7 milliarder danske kroner, mens det å bygge et nett som dekker Danmark fullstendig når det gjelder GSM 900 vil koste omlag 100 millioner.