Bjørn B. Brøndbo

Annonse


Stor mobil ambisjon i Norge

Bjørn B. Brøndbo

– Det kan skje via en samarbeidsavtale med NetCom ASA eller det kan godt hende vi velger å bli en virtuell operatør slik som Sense Communications ser ut til å bli. Husk: Vi har alt mye av infrastrukturen som trengs for å få det på plass.

Kan følge Sense
Det er adm. direktør Kenneth Gustafsson i Tele2 som sier dette til Telecom Revy. Som kjent eier NetCom Systems 100 prosent av Tele2 i Norge, men Gustafsson legger ikke skjul på at dersom Sense kommer i mål med sitt opplegg om å surfe på andres nett, vil det samme være interessant for Tele2.

Hva utfallet etter påklaging og anker blir for Trygve Tamburstuen og Sense Communication gjenstår å se, men Post- og teletilsynets beslutning har i høyeste grad påvirket Tele2s vurderinger.

Annonse


– Det er klart vi bør komme på banen på mobilsiden. Det er jo ett stort vekstområdet innen telemarkedet. Og vår hovedstrategi er å erobre de lokale vekstmarkedene og knytte disse sammen, sier Gustafsson.

Nytt selskap i Fredrikstad
I Norge samarbeides det med Datametrix som nylig er blitt overført fra Stenbecks amerikanske firma til NetCom Systems i Sverige. Selskapet tilbyr blant annet hussentraler og callcenterløsninger.

Før årsskiftet er også et nytt Stenbecks-selskap i drift i Norge. Det heter Transcom og blir å finne i Fredrikstad. I Sverige har Transcom nær 950 ansatte og er et supportsenter for andre NetCom System-selskaper.

Et teleimperium
Jan Stenbecks teleimperium vokser meget raskt om dagen. I Skandinavia er det NetCom Systems som eier televirksomheten.

På det meste var NetCom Systems verdsatt til 37 milliarder kroner på børsen. Det er omlag samme nivå som Telenor nå er verdsatt til (40-45 milliarder kroner).

Kabelselskap også
Et interessant trekk er at Comviq GSM og Tele2 i Sverige nå organiseres tett sammen med et kabelselskap. Den slagkraften dette gir som en bredere leverandør, er tydeligvis meget interessant for Stenbeck.

Men det få vet er at Stenbeck nå også satser hardt i en rekke land utenom Norden. I Europa skjer det under paraplyen SEC. Tele2 er etablert i Tyskland, Luxemburg og Holland. Før nyttår er de også på banen i Frankrike, Østerrike og Sveits og neste år står Belgia, Spania, Italia og Portugal for tur.

Prisaggresiv
Kenneth Gustafsson forteller at det erfaringsmessig trengs flere enn to operatører på markedet for at prisene til sluttbrukerne skal falle.

I Sverige har prisene på internasjonal telefoni falt med 46% siden 1993, mens de i Norge har falt med 42 prosent fra januar 1998 til nå.

I Norge har prisene på fjernsamtaler sunket med 13 prosent fra januar før den siste prisreduksjonen denne uka. Han bedyrer at Tele2 vil svare på Telenors reduksjon på fjerntaksten og at de fortsatt vil være den billigste operatøren i dette segmentet.

Annonse