Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Råbillig 3D-kort

OSLO: Creative Labs har lansert sitt 3D Blaster Banshee grafikkort med den nye Banshee-brikken fra 3Dfx. Den nye brikken kombinerer 3D og 2D, slik at ett grafikkort kan håndtere både tredimensjonale spill og todimensjonale programmer.

Banshee er en billigversjon av superbrikken Voodoo2 som bare håndterer 3D. Creative 3D Blaster Banshee kommer til å koste en drøy tusenlapp i Norge.

Flere på markedet
Fra før av finnes 2D/3D-kombinasjonskortene Nvidia TNT og S3Savage 3D på markedet.

3D Blaster Banshee presterer imidlertid mye bedre 3D-resultater og eksepsjonelt høy 2D-score. Selv om Banshee ikke ekspederer 3D like kjapt som de beste Voodoo2-kortene Canopus Pure3D II og Diamond Monster 3D II, er det ikke langt unna.

Banshee-brikken har bare en enhet som behandler tekstur, mens Voodoo 2 har to.

Til Norge om en måned
I USA koster Creative 3D Blaster Banshee med 16 MB minne 750 kroner. I Norge vil det koste noen hundrelapper mer.

– Den offisielle norske lanseringen skjer først i månedsskiftet oktober/november, forteller Creative Labs danske Norden-kontor til ITavisen. De første kortene kommer til Danmark om 10 dager.

Diamond Multimedia lanserte nylig Banshee-kortet Diamond Monster Fusion. Dette kortet koster imidlertid 1.100 kr i USA.

Heftige spesifikasjoner
Creative 3D Blaster Banshee er utstyrt med en 128-bit 2D-motor, 128-bit VGA og video, 16 MB SDRAM og kan kjøre oppløsninger på opptil 1.920 x 1.440 med 24- eller 32-bit farger.

3D Blaster Banshee støtter Glide og Direct3D i DirectX 6.0, og det leveres i både en AGP- og PCI-versjon.

Standard i nye PC-er
Den første Voodoo-brikken fra 3Dfx ble lansert på tampen av 1996 og var integrert i 3d-kortet Diamond Monster. Det ble en suksess. Voodoo løftet 3D-spillene til nye høyder, og ved juletider vil over 400 dataspill ha støtte for Voodoo.

Men 3Dfx måtte lage en billig 2D/3D-løsning for massemarkedet for å vokse videre. Derfor ble Voodoo Banshee unnfanget, og brikken er så billig at den sikkert blir standard i mange nye PC-er.

Tredimensjonal lyd
For å oppnå optimal dybdefølelse, må PC-en også utstyres med tredimensjonal lyd, og Creative Labs er klare til å levere det nye 3D-lydkortet Sound Blaster Live! i Norge, og billigversjonen Sound Blaster Live! Value kommer snart.

Diamond Multimedia lanserte denne uken lydakseleratoren Sonic Impact S90. Dette kortet leverer posisjonsbestemt 3D-lyd. S90 har 64-stemmers wavetable-syntese og støtter Vortex/A3D teknologi. Kortet koster bare 400 kr i USA.